WK-ambassadeur Ronald de Boer staat nog steeds achter Qatar: ‘In Nederland gaan ook dingen fout’

21 juli 2019

ANP

Er is al jaren ontzettend veel kritiek op het aankomende WK voetbal in Qatar (2022). Toch blijft oud-voetballer Ronald de Boer achter de keuze voor het olie-emiraat staan. De voetbalanalist verdedigde het land toen hij zaterdagavond te gast was in het NPO Radio 1-programma Onze Man in Deventer.


De Boer speelde ging in de nadagen van zijn voetbalcarrière nog even een balletje trappen in de Qatarese zandbak. Sindsdien heeft de oud-voetballer een voorliefde voor het kleine oliestaatje aan de Perzische golf. Hij werd zelfs ambassadeur van het veelbesproken WK-bid.

Slaven
Qatar kreeg het WK uiteindelijk toegewezen, maar er volgden flink wat kritiek en onderzoeken. De geldstromen zouden niet kloppen en het WK moet in de winter plaatsvinden. Ook werden regelmatig de mensenrechten aangehaald, omdat bij de bouw van stadions gebruik zou worden gemaakt van slaven.

Van kamelen naar Ferrari's
Volgens De Boer valt het allemaal wel mee. ,,In Qatar gaan een heleboel dingen fout, dat weet ik. Maar dat gaat in Nederland ook. Dat we wel eens denken van hoe hebben we dat kunnen laten gebeuren. Ik zeg het wat overdreven natuurlijk, maar Qatar gaat ongelooflijk snel en ze hebben een ambitie. Zij hebben één van de grootste gasbellen ter wereld. Er zitten daar mensen aan de macht die heel snel moderniseren en mee willen. Als je opeens van kamelen in Ferrari ‘s gaat rijden, dan ga je ongelukken maken.”

Slaven willen niet terug
En de mensenrechten dan? ,,Dat is ook weer iets. Ik heb mensen daar gezien uit Nepal, die willen niet terug naar hun land", aldus De Boer. ,,Omdat ze in Qatar 6 keer meer verdienen dan in Nepal. En dan zou ik tegen hen moeten zeggen: je wordt slecht behandeld, je moet terug naar je land. Ga dat maar uitleggen. Dat kortzichtige werkt niet.”