Zo zag de indrukwekkende comeback van Babel eruit

10 september 2019

Orange Pictures

De carrière van Ryan Babel is knotsgek en voor zijn interlandloopbaan geldt precies hetzelfde. We duiken eens in de Oranje-carrière van de 32-jarige buitenspeler. Want er is nogal wat gebeurd in de 14(!) jaar dat Babel bij het Nederlands elftal zit.


We moeten terug naar 26 maart 2005 voor de allereerste interland van Ryan Babel. Oranje ging die interlandperiode op bezoek bij Roemenië, voor een WK-kwalificatiewedstrijd. In die wedstrijd scoorde hij direct! Het WK van 2006 in Duitsland stond natuurlijk voor de deur. Dat WK zou het enige eindtoernooi zijn waar Babel speelde, tot nu toe. Hij kwam tot 34 minuten, als invaller tegen Argentinië in de groepsfase.

Voor lange tijd de laatste interland
Het EK van 2008 miste hij met een blessure, in 2010 was hij er weer bij. Maar op dat WK, waarin Nederland de finale haalde, speelde Babel geen minuut. Na dat WK vertrok hij van Liverpool naar Hoffenheim en daarmee stopte ook (tijdelijk) zijn interlandcarrière. Op 15 november 2011 (wel al als speler van Hoffenheim) speelde hij zijn laatste wedstrijd.

Daarna zagen we Babel 6 jaar(!) niet meer in een Oranje-shirt. Ondertussen ging hij van Hoffenheim naar Ajax, naar Kasimpasa, naar Al-Ain, naar Deportivo La Coruña, naar Besiktas. En pas toen hij bij de Turken ging voetballen, kwam hij weer in beeld bij Oranje.

De soort van eerste interland
Op 7 oktober 2017 - bijna 6 jaar na zijn laatste interland - maakte hij zijn rentree in Oranje. En sindsdien speelde hij in 18 van de 20 interlands die Oranje speelde. Een zieke comeback! Dat niet alleen: zijn cijfers van na zijn rentree zijn ook nog veel beter dan die van ervoor.

Zo scoorde hij 5 van zijn 10 interlanddoelpunten in die afgelopen 18 interlands. En dat terwijl hij al 60 interlands op zijn naam heeft staan! Zijn doel is niet om wéér op een eindtoernooi te staan, maar om écht te spelen. Dus geen invalbeurt zoals op het WK 2006, maar als basisspeler op het EK van 2020.

Gaat-ie het halen?
Het zou verrassender zijn als hij niet wordt geselecteerd voor dat EK, maar zelf is Babel er niet zo zeker van. Na de wedstrijd tegen Estland - waarin hij 2 keer scoorde - zei hij: "Zoals ze in Nederland altijd zeggen: je bent zo goed als je laatste wedstrijd."

Aan Babel dus de taak om goed te presteren in de wedstrijden die volgen.

Denk jij dat Babel basisspeler is op het EK van 2020 (als Oranje 't haalt)?

Laden ... Laden ...


Brian Vesseur
Houdt van de romantiek en show in sporten als Formule 1 en voetbal.