Zo ziet de UEFA-coëfficiëntenlijst er NU uit: Nederland doet goede zaken door Europese successen

29 augustus 2019

BSR Agency

We hebben een heerlijk Europees weekje achter de rug, mensen! Ajax plaatste zich voor de groepsfase Champions League én pakte bonuspunten voor Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Daarnaast hebben AZ, Feyenoord én PSV een ticket bemachtigd voor de groepsfase van de Europa League.


Ajax won van APOEL Nicosia, wat 1 heel punt opleverde, en bereikte dus de groepsfase van de Champions League. Dat leverde Nederland als land 4 bonuspunten op. In totaal 5 punten met toedoen van Ajax dus. Daardoor verdienden 'we' in een klap 1 heel dik punt. Aangezien alle verdiende punten worden gedeeld door 5, omdat Nederland ooit met 5 clubs Europa in ging (FC Utrecht).

(tekst loopt door onder afbeelding)

© ANPNog meer puntjes!
Maar bij dat ene punt blijft het niet. Zeker niet zelfs. Nederland mag door de zeges van Feyenoord en PSV nog 0,4 punten bijschrijven. En weet je wat: ook AZ pakte - zij het na blessuretijd - nog 0,2 punten voor Nederland. In totaal sprokkelden 'we' dus 1,6 punten bij elkaar deze week!

Het aantal punten van Nederland vóór deze week: 28.750
Het aantal punten van Nederland ná deze week: 30.350


Wat deed de concurrentie?
Oostenrijk: LASK Linz verloor voor een 2de keer van Club Brugge en bereikte daarom niet de groepsfase van de Champions League. Zij liepen dus de bonus mis en pakte door de nederlaag geen enkel punt. Lekker toch?

Turkije: Trabzonspor kwam heel goed weg. De ploeg won vorige week met 1-3 van AEK Athene, maar ging in eigen huis met 0-2 onderuit. Daardoor plaatsten ze zich uiteindelijk wel voor de groepsfase van de Europa League. Puntjes voor de coëfficiëntenlijst verdiende Trabzonspor niet vanavond.

Oekraïne: Zorja Luhansk speelde gelijk (2-2) tegen Espanyol, maar verloor de heenwedstrijd. Zij zijn dus uitgeschakeld. Wel pakten ze nog 0,1 punt voor Oekraïne.

België: Een prima week voor onze zuiderburen. Club Brugge won én plaatste zich voor de groepsfase Champions League. Dat leverde een dik punt op. Daarbij kwam een gelijkspel van AA Gent, dat zich wel wist te plaatsen voor groepsfase Europa League, wat nog 0,1 punt opleverde. Daardoor krijgt België er 1,1 punt bij.

Zo zag de stand er vóór deze week uit:

8. België: 32.600
9. Oekraïne: 30.600
10. Turkije: 30.400
11. Nederland: 28.750
12. Oostenrijk: 28.525

Zo ziet de stand er NU uit:

8. België: 33.700
9. Oekraïne: 30.700
10. Turkije: 30.400
11. Nederland: 30.350
12. Oostenrijk: 28.525

Wie zijn er Europees nog actief?
Nederland heeft samen met België en Turkije nog de meeste clubs actief in Europa: 4. Oekraïne en Oostenrijk hebben er allebei nog 3. Hoe ziet dat er dan uit per land?

Nederland
Champions League: Ajax
Europa League: AZ, Feyenoord en PSV

België
Champions League: RC Genk en Club Brugge
Europa League: AA Gent en Standard Luik

Oekraïne
Champions League: Shakhtar Donetsk
Europa League: Dinamo Kiev en PFK Oleksandria

Turkije
Champions League: Galatasaray
Europa League: Besiktas, Istanbul Basaksehir en Trabzonspor

Oostenrijk
Champions League: FC Salzburg
Europa League: AC Wolfsberger en LASK Linz