Bizarre finale Afrikaanse Champions League moet over worden gespeeld

5 juni 2019

BSR Agency

Espérance Tunis dacht eind mei de eindzege in de Afrikaanse Champions League te prolongeren, maar dat blijkt toch nog niet het geval te zijn. De return van de finale tegen het Marokkaanse Wydad Casablanca moet namelijk opnieuw gespeeld worden.


Het Tunesische Espérance Tunis en Wydad Casablanca speelden de 1e wedstrijd van de Afrikaanse Champions League-finale met 1-1 gelijk en dus moest op 31 mei de beslissing vallen in Tunesië. Een uur lang was er niets aan de hand. De thuisploeg uit Tunesië stond op een 1-0 voorsprong, maar na ruim een uur spelen legde de Gambiaanse scheidsrechter Bakary Papa Gassama het spel stil vanwege een defecte VAR, die achteraf vanaf minuut 1 al niet bleek te werken.

Boos Casablanca
Wydad Casablanca was furieus, want de 1-1 van de Marokkaanse ploeg werd onterecht afgekeurd en eiste dat de VAR geraadpleegd zou worden. Anderhalfuur lang was er oponthoud. Opstootjes ontstonden, de president van de Afrikaanse voetbalbond kwam zelfs het veld op, maar na ruim een uur wisten de spelers van beide ploegen nog steeds niets. De arbiter blies uiteindelijk af, omdat de uitploeg weigerde verder te spelen. Espérance Tunis vierde nadien een feestje, ontving de medailles en mocht zich wederom de beste club van Afrika noemen.

Protest
Het bleek echter te vroeg gejuicht. Wydad Casablanca liet het er niet bij zitten en diende protest aan. Met succes. De Afrikaanse voetbalbond heeft nu besloten dat de return nogmaals gespeeld moet worden. Dat zal gebeuren in Zuid-Afrika, neutraal terrein dus. Aan Espérance Tunis is gevraagd om de trofee én de medailles mee terug te nemen. Later vanavond komt de Afrikaanse voetbalbond met een officiële uitleg voor de keuze, die niet unaniem genomen werd door de verschillende bondslieden.