Deze 14 Roemenen speelden in de eredivisie én voor hun land (video's)
i

ANP

Deze 14 Roemenen speelden in de eredivisie én voor hun land (video's)

Trevor Wagener • 18:35, 14-11-2017 / Laatste Update: 22:50, 12-12-2023

Veel Nederlandse voetballers besloten de afgelopen jaren om te gaan ballen in de Roemeense competitie(s). Andersom speelden er tot dusver maar liefst 21 Roemenen in Nederland, vooral sinds de jaren '90 en zo rond de eeuwwisseling. 14 van hen haalden de nationale ploeg Hoeveel ken jij er nog?

Catalin Tira (ex-ADO), Mihai Roman (ex-NEC) en Andreas Calcan (nu Willem II) hopen hun debuut voor het Roemeense elftal ooit te mogen maken: zij zijn nog actief als voetballer. Voor Mugur Gusatu (Heerenveen), Lucian Ilie (FC Groningen), Alin Banceu en Cosmin Maris (beiden Fortuna) gaat dat niet meer lukken. Zij zijn inmiddels gestopt met voetballen.

Laagvliegers

Dumitra Mitrita verdedigde van 1997 tot 2000 de clubkleuren van sc Heerenveen en had hierbij gezelschap van Florin Constantinovici. Beide heren waren toen al op hun retour. Daar waar Mitrita slechts 1 keer voor Roemenië uitkwam, mocht Constantinovici dat net iets vaker: 3 keer. Beiden deden dat wel in hoogtijdagen, in het begin van de jaren 90.

Beiden keken dit kunstje af van aanvaller Rodion Camataru. Hij speelde in zijn nadagen (1990-1993) voor sc Heerenveen, nadat hij tussen 1978 en 1990 in 73 wedstrijden tot 21 interlandgoals kwam. In Friesland was hij jaren later nog erg geliefd:

Rond de eeuwwisseling speelde Dorel Zegrean ook in de hoogste Nederlandse klasse, voor Fortuna Sittard. Ook hij maakte als verdediger weinig indruk voor de Roemeense bondscoaches, die hem maar 3 keer nodig hadden. Ook oud-Vitessenaar Stefan Nanu (7 caps, geen goals) en Marian Damaschin - die ooit bij Feyenoord onder contract stond en 5 interlands speelde - maakten weinig indruk.

Meervoudige, bekende internationals

De naam Ioan Sabau zal alleen bij mensen in Rotterdam-Zuid een belletje laten rinkelen. De buitenspeler speelde van 1990 tot '92 in De Kuip, maar was veel te goed voor Feyenoord en vertrok snel naar het Italiaanse Brescia. Voor Roemenië speelde hij 55 keer en maakte hij 7 goals.

#IoanSabau #Feyenoord @OldFootball11 pic.twitter.com/1rW97nUYKh

— Peter Schlijckelmann (@schlijckelmann) 4 november 2017

In Eindhoven kende men rond die tijd een ander fenomeen: Gheorghe Popescu. De verdediger speelde 4 seizoenen bij PSV, vulde zijn prijzenkast en speelde later nog voor Spurs en FC Barcelona. Met 115 interlands (16 goals) staat hij 3e op de lijst met meeste caps, achter Georghe Hagi en Dorinel Munteanu.

Na zijn tijd PSV kwam in 1996 zijn landgenoot Ovidiu Stinga naar de lampenstad. De middenvelder speelde er tot 2001, maar raakte in zijn tijd bij PSV zijn plek in het Roemeense team kwijt. Voor hen speelde hij 24 keer, zonder te scoren.

FC Utrecht specials

Het verhaal van Mihai Nesu is bekend. De pechvogel brak op de training van zijn club FC Utrecht, waar hij tussen 2008 en 2012 speelde, zijn nek en een leven als prof was voorbij. Met trots droeg hij wel 8 keer het shirt van zijn land, waarvoor hij in 2005 zijn debuut maakte.

Lucian Sanmartean heeft misschien wel de grootste omweg van allemaal gemaakt. De man debuteerde al in 2002, maar was jarenlang uit beeld tot hij op 36-jarige leeftijd in 2016 mee mocht naar het EK. Inmiddels is hij klaar als speler van Roemenië, na 24 optredens.

Ajacieden

De loopbaan van Nicolae Mitea verliep niet zoals gehoopt. De blonde aanvaller veroverde al snel veel Amsterdamse harten, maar speelde zijn 5 jaar durende Ajax-tijd weinig vanwege blessures. De kleine dribbelaar speelde maar 75 potjes betaald voetbal. Voor Roemenië prikte hij 2 keer in 8 duels.

George Ogararu behoorde van 2005 tot 2009 tot de nationale ploeg, maar zat niet de vorm van zijn leven en verloor de concurrentiestrijd van Razvan Rat. Hierdoor kwam hij maar tot 11 interlands. In Amsterdam wilde het ook niet echt vlotten. Daar kwam hij in 3 seizoenen tot 44 optredens.

Wat dat betreft deed Cristian Chivu het beter. De wildebras was jarenlang een toonbeeld voor de Roemeense nationale ploeg. Na 4 succesvolle jaren bij Ajax vertrok de rots naar Italië waar hij bij Roma en Inter uitgroeide tot een topverdediger. Voor Roemenië speelde hij 75 keer (3 doelpunten) voor hij in 2010 afzwaaide.

We sluiten af met oud-gediende Bogdon Lobont. De kat, zoals zijn bijnaam luidt, is al jaren reservekeeper bij Roma en vindt dat helemaal niet erg. Hierdoor wordt hij nog altijd opgeroepen voor zijn land, waar hij inmiddels 85 keer heeft gespeeld. Vele Ajax-fans zullen hem nog kennen van deze legendarische redding.

Bogdan Lobont is inmiddels 39 jaar oud, maar gewoon nog 3e keeper van AS Roma. Denk je automatisch weer aan deze:https://t.co/IpHp6FqELy

— Erik Elias (@erikeIias) 12 september 2017