5 redenen om de Wit-Russische competitie te volgen

25 maart 2020

Getty

Ergens op de wereld zuipen de mensen zoveel wodka, dat het coronavirus bibberend buiten de grenzen blijft. Ergens op de wereld is een voetbalcompetitie niet stilgelegd. Ergens op de wereld zitten de stadions vol met juichende, zingende en vrolijke mensen. Dit paradijs heet Wit-Rusland.


Leuk voor die Wit-Russen, denk je misschien, maar wat heeft dat met mij te maken? Nou, er zijn genoeg redenen om de Vysheyshaya Liga ook te gaan volgen. Hier zijn er 5.

1 In Wit-Rusland wordt gevoetbald
Zo simpel is het. We kunnen de komende weken naar herhalingen van het EK 1988 kijken, het WK 2014 analyseren of virtuele FIFA-games streamen, maar dat is niet het echte werk. We willen live voetbal zien. Voetbal is geen musuemstuk, de bal moet hier en nu rollen.

2 Wit-Russen zijn knettergek
Het zal wel door de wodka komen die ze van president Alexander Lukashenko moeten drinken, maar Wit-Russische voetbalfans zijn knettergek. De hooligans van Dinamo Minsk benutten elke kans om te matten, er is geen match zonder dikke pyro en ook aanhangers van het nationale team knokken er lekker op los.

3 BATE is zo slecht nog niet
De dominante club van deze eeuw in de Wit-Russische competitie is BATE Borisov. Van 2006 tot en met 2018 had die ploeg een abonnement op de landstitel. Inmiddels speelde BATE 93 Champions League-duels en daarvan won het er meer dan het verloor. Niet zo verkeerd!

4 Oranje komt Wit-Rusland regelmatig tegen
In deze eeuw komt het Nederlands elftal regelmatig Wit-Rusland tegen. Dus het is handig om alvast wat Wit-Russische spelers te kennen. Dan kan je vooraf in de kroeg alvast opscheppen met feitjes en cijfertjes over de linksback van Torpedo Zhodino en op je smartphone beelden laten zien van de reservekeeper van Belshina Bobruisk. Wit-Rusland won 1 van de vorige 5 matches met Oranje en pikte in 4 duels gewoon een goaltje mee!

5 Aljaksandr Hleb
Jaha, de bekendste Wit-Russische voetballer ooit is nog actief! Aljaksandr Hleb kwam ooit uit voor Barcelona en Arsenal. De 38-jarige verdediger bouwt nu af bij FC Isloch Minsk Raion. Hij is de op 1 na meest gecapte speler van het nationale team. Knudde dus voor hem dat Euro 2020 is uitgesteld!

Hier is een voorproefje: