Aad de Mos vreest dat Kompany bij Anderlecht in een ‘Van Basten-scenario’ terechtkomt

20 mei 2019

Action Images via Reuters

Anderlecht loopt voor het eerst sinds 56 jaar Europees voetbal mis en heeft bekendgemaakt dat Vincent Kompany volgend jaar de rol van speler-trainer op zich gaat nemen. Aad de Mos is bang dat ook onder de leiding van Kompany Anderlecht niet uit het diepe dal komt.


Voor het eerst in 56 jaar geen Europees voetbal voor Anderlecht. Een drama? Wel volgens oud-trainer van Anderlecht en voetbalanalist De Mos. "Het is een drama voor de clubleiding en de fans. Bovendien is het voor het gezicht van de club een verschrikking. Kijk, Anderlecht is natuurlijk het Ajax van België. De club heeft een rijke historie op Europees en landelijk niveau. Nu moet het ineens Gent, Genk en Royal Antwerp voor zich dulden.”

Kompany
Vincent Kompany wordt nu als de reddende engel bij de Brusselse club binnengehaald, maar De Mos is van mening dat ook hij het tij niet kan keren. "Kompany heeft geen ervaring in het trainersvak - het moeilijkste vak dat er is. Bij Manchester City en de Rode Duivels speelt hij natuurlijk samen met wereldspelers. Bij Anderlecht is dat wel even anders. Daar heb je met 3e garnituur spelers te maken. Ik ben bang dat de huidige selectie zijn niveau niet aankan.”Van Basten
De Mos vreest zelfs voor een Van Basten-scenario voor de centrale verdediger, doelend op de nooit goed van de grond gekomen trainerscarrière van Marco van Basten. "Voor het trainersvak moet je eerst vlieguren maken alvorens je bij een topclub aan de slag gaat”, weet de 72-jarige oud-trainer. 

'Niks te zoeken daar'
Ook over de functie speler-trainer heeft De Mos zo zijn twijfels. "Kompany is te goed voor zo'n kleedkamer. Bij winst is er niets aan de hand, maar als je verliest dan kan het wrijving gaan geven. Helemaal als hij op basis van zijn leeftijd en lichaam wat minder trainingsuren wil maken. Daar gaan jongens zich aan storen."