Ajax bekert dankzij Viergever door ten koste van Legia

admin • 21:52, 23-02-2017 / Laatste Update: 19:12, 08-01-2024

Lekker hoor! Ajax is door naar de achtste finale van de Europa League! Dankzij een intikkertje van Nick Viergever werd Legia Warschau donderdagavond met 1-0 verslagen. Die minimale overwinning was genoeg, want in Polen werd het eerder 0-0.

Lichtshow

Mocht de wedstrijd niet op een voetbalshow uitdraaien, dan was er voor het publiek voor aanvang van de wedstrijd in ieder geval nog een andere show te zien. Voor het eerst werd er een lichtshow afgespeeld in de Arena. Toch is die niet door iedereen gezien, want door de 'storm des doods' was niet iedereen op tijd in het uitverkochte stadion.

De afwezige supporters misten niet veel in het begin. In de beginfase dicteerde Ajax het spel wel, maar dat leidde niet tot grote kansen. De ploeg had het meeste balbezit en het defensieve Legia probeerde vooral via de counter gevaarlijk te worden.

Bal op de paal

Toen iedereen er in de 20e minuut inmiddels comfortabel bij zat, was de eerste grote kans te zien. Eigenlijk was het niet eens een kans, maar Hakim Ziyech schoot van ver met een harde schuiver diagonaal op de paal. De bal kwam terug het strafschopgebied in, maar die viel net niet goed voor de voeten van Kasper Dolberg.

Moeilijk doorkomen tegen verdedigend Legia

Een paar minuutjes later legde Amin Younes eigenlijk de bal panklaar voor het doel, maar er was niemand om de bal in te lopen. Verder was het voor Ajax het eerste half uur moeilijk om door de defensie van de Polen heen te komen.

Davy Klaassen gevaarlijk

Na dat half uur was er voor Ajax een derde kans te noteren. Davy Klaassen werd weggestuurd op de rechterflank. Hij zag geen andere uitweg dan vanuit een moeilijke hoek te vuren en dat deed-ie niet onverdienstelijk. De bal ging maar net in het zijnet.

Riedewald voorkomt 0-1

5 minuten voor rust was Jaïro Riedewald nog belangrijk voor Ajax. Een strakke voorzet wist hij nog net van richting te veranderen, voordat Vadis Odjidja-Ofoe 'm in het Amsterdamse doel kon tikken.

Da's een lekker begin van de tweede helft!

Nick Viergever scoorde 4 minuten na rust de bevrijdende 1-0 voor Ajax. Na een soepele tici-taca-aanval belandde de bal bij Amin Younes. Hij schoot redelijk slap in, maar toch kon keeper Arkadiusz Malarz de bal niet goed verwerken. Bij de rebound stond Viergever goed op te letten, waardoor hij 'm makkelijk in kon tikken.

Nick Viergever!! ⚽️💪 #UEL #ajaleg pic.twitter.com/cNnfMPKI6g

— AFC Ajax (@AFCAjax) 23 februari 2017

Energiethee

Het leek wel alsof Ajax tijdens de rust 'energiethee' op had. Ze waren in de 2e helft een stuk feller. Ze joegen bij balbezit voor Legia op de bal om 'm zo snel mogelijk te veroveren. Ook was het tempo bij eigen balbezit een stuk hoger. Daardoor werd Ajax gevaarlijker, maar tot écht grote kansen kwam dat niet.

Legia wordt brutaler

Na verloop van tijd werd de 2e helft wel minder aan de kant van de Amsterdammers. De Polen moesten komen, werden brutaler en kropen wat meer uit hun schulp. Nu was het vooral Ajax dat probeerde via countervoetbal wat uit te richten.

Hele grote kans

Eén van die counters was 2 minuten voor tijd. Ajax kwam er met 5 man uit tegen 1 verdediger. Tóch kon eindstation Ziyech de bal niet in het doel krijgen.

Het spel golfde vlak voor het eindsignaal op en neer, maar er werd niet meer gescoord. Ajax is daarom door naar de achtste finale van het bekertoernooi!