Ajax ondertekent met 14 andere grote clubs brief tegen nieuwe FIFA-plannen

15 maart 2019

AP

Vijftien Europese clubs hebben zich uitgesproken tegen plannen van FIFA-baas Gianni Infantino die de volle voetbalkalender nog meer onder druk zetten. Onder andere Ajax-directeur Edwin van der Sar ondertekende een brief waarin staat dat de clubs zich niet beschikbaar stellen voor een nieuw mondiaal toernooi.


De brief, in handen van de Süddeutsche Zeitung, zet de FIFA-plannen onder druk. Infantino hoopt dat de voorstellen - een Nations League die verder gaat dan alleen Europa en uitbreiding van het WK voor clubs - deze week op het FIFA-congres in Miami worden geaccepteerd, maar een nieuw “club-WK” lijkt hoe dan ook nog ver weg. Hoe het toernooi eruit komt te zien is ook nog onduidelijk, al liet Infantino eerder doorschemeren tussen 17 juni en 4 juli 2021 24 teams tegen elkaar te willen zien strijden.

Ajax
Acht clubs zouden Europa moeten vertegenwoordigen, maar Ajax, Bayern München, Real Madrid, Barcelona, Paris Saint-Germain, Manchester United en initiator van de brief Juventus zijn daar niet bij.

Respect
Eerder liet UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin al weten tegen de FIFA-plannen te zijn. Ceferin was opvallend fel in zijn speech in februari dit jaar op het congres van de UEFA in Rome, met Infantino als een van zijn toehoorders in de zaal. "Respect betekent dat je je vrienden, familie, collega’s, baas en partner het vertelt als je het niet met ze eens bent; als je denkt dat ze verkeerd zitten. Het zijn vaak de ja-knikkers die de ondergang van hun leider inleiden’’, zei Ceferin.