Algerije naar laatste 4 van Afrika Cup na winst via pingels op Ivoorkust

EPA

Bart van der Wijst • 22:59, 11-07-2019 / Laatste Update: 18:41, 12-12-2023

Algerije is door naar de halve finales van de Afrika Cup ten koste van Ivoorkust. Na 120 minuten was er nog altijd geen winnaar, dus moesten pingels bepalen wie er naar de laatste 4 ging. In de strafschoppenserie bleek uiteindelijk Algerije de sterkste: 4-3.

Zover had het eventueel niet hoeven komen, als Baghdad Bounedjah in de reguliere tijd zijn strafschop wist te benutten. De Algerijn miste in de 49ste minuut dé opgelegde kans om zijn land op een 2-0 voorsprong te zetten, nadat Sofiane Feghouli de score opende.

Gelijkmaker Kodija, kans Slimani

Ivoorkust, met ADO-speler Wilfried Kanon in de basis, kwam een klein kwartier na de gemiste pingel op gelijke hoogte via Jonathan Kodija. Na 90 minuten stond de 1-1 stand op het scorebord, dus gingen we verlengen. Daarin werd niet gescoord. Al scheelde dat niet veel. Islam Slimani zag zijn kopbal gered worden door de gekke doelman Sylvain Gbohouo.

Vage penalty's

De eerste 5 penalty's van de serie werden onberispelijk binnen geschoten toen Wilfried Bony, ex-Vitesse, achter de bal ging staan. Hij faalde echter hopeloos... Algerije, dat wel alles scoorde, had bij 4-3 dus dé kans om door te gaan. Mohamed Youcef Belaili knalde echter vol tegen de paal. Geoffroy Serey Dié kon Ivoorkust langszij brengen, maar na een vage aanloop raakte ook hij de paal.