Anfernee Dijksteel: Van amateur in Nederland naar finale op Wembley

20 mei 2019

Action Images

Zonder plekje in een jeugdopleiding, is de kans op een profbestaan klein. Maar er zijn voetballers die bewijzen dat het anders kan. Anfernee Dijksteel was al volwassen toen hij als speler van AFC werd gescout door Charlton Athletic. Komende zondag speelt hij met die club op Wembley voor promotie naar het championship.


Dat Dijksteel, die dit seizoen 37 potjes speelde, dit allemaal mee mag maken, is best bijzonder. Dijksteel speelde zelfs niet voor een 1e elftal van een amateurclub. ,,Ik heb in de jeugd heel even bij Excelsior gezeten en daarna bij veel amateurclubs in de regio Amsterdam gevoetbald. Toen ik 18 was en in de A1 van AFC speelde, probeerde ik me via de Global Showcase in de kijker te spelen voor de Nike Academy in Engeland. Die kans heb ik toen met beide handen aangegrepen'', zegt Dijksteel in het Algemeen Dagblad.

Nike Academy
Samen met andere voetballers van de Nike Academy speelde hij een oefenpotje tegen Charlton Athletic. Daar maakte hij zoveel indruk, dat hij via een proefperiode bij de club mocht blijven. Na een periode in het beloftenteam maakte hij in 2017 zijn profdebuut. Vorig seizoen kwam hij al tot 19 duels, dit seizoen staat hij al op 37 wedstrijden in de League One, het 3e profniveau in Engeland.

Finale
Met Charlton maakt Dijksteel bijzondere tijden mee. Sindsde club in 2007 uit de Premier League degradeerde, kunnen ze namelijk voor het eerst weer promoveren. Komende zondag wacht de laatste en allesbeslissende wedstrijd van het seizoen. Op Wembley strijden Charlton en Sunderland dan in de finale van de play-offs om het laatste ticket naar het Championship, het 2e niveau van Engeland.

Bekijk hier de samenvatting van Charlton Athletic - Doncaster Rovers (2-3) van afgelopen vrijdag