Arsène Wenger: de professor met één uitvinding (video)
i

Pro Shots

Arsène Wenger: de professor met één uitvinding (video)

admin • 14:30, 24-09-2016 / Laatste Update: 05:46, 05-01-2024

In 1996 kopten de Engelse kranten 'Arsène Who?' toen Arsenal Wenger presenteerde als nieuwe trainer. Geen voetballiefhebber had gehoord van de trainer van het Japanse Nagoya Grampus Eight, een bescheiden ploeg uit de J-League die onder leiding van Wenger plots prijzen ging winnen. Twintig jaar later is Arsène Wenger een begrip in het mondiale voetbal. Een geprezen innovator, geroemd met de bijnaam Le Professeur. Een man die met 1 uitvinding de wereld veroverde én kwijtraakte.

Arsenal - Chelsea zal vanavond vooral in het teken staan van 20 jaar Arsène Wenger. Een man die we kennen van zijn fitties met Manchester United-trainer José Mourinho, zijn stoïcijnse commentaren op de transferuitgaves van de andere teams in de Premier League en zijn onbedoelde rol in het leedvermaak over het telkens missen van het landskampioenschap. Daar gaan wij het vandaag niet over hebben. Wenger is méér dan dat. Veel meer, zelfs. Hij heeft zijn bijnaam Le Professeur natuurlijk te danken aan het oogstrelende voetbal dat Arsenal de afgelopen 20 jaar meer dan eens op de grasmat wist te leggen.

1996- 2003: de weg naar The Invincibles

Vanaf 1996 sleutelt Wenger aan een voetbalelftal dat de wereld zou gaan kennen als The Invincibles. Vrij vertaald: de onoverwinnelijke. In het seizoen 2003-2004 wordt Wenger, na eerder in 1997 en 2001 al de beste van het land te zijn, ongeslagen kampioen van Engeland. We omschrijven Wenger daarna in de woorden waar we nu  Josep Guardiola mee benoemen. De korte, snelle combinaties zijn destijds een welkome variatie op het kick and rush-voetbal van de Premier League. Wenger combineert de fijne techniek van Dennis Bergkamp, de dribbels van Robert Pires en Thierry Henry en de ijzeren longen van mannen als Patrick Vieira tot in perfectie. Op dat moment weet iedereen bij Arsenal het zeker: de tactische concepten van Wenger zijn succesvol.

2003 - 2013: de (prijzen)stilstand

Op het moment dat Wenger en Arsenal denken de succesformule gevonden te hebben, haalt het 'moderne voetbal' hen in. Clubs smijten ongegeneerd met miljoenen en het voetbal ontwikkelt zich naar een veel dynamischer spel. Wenger blijft echter bij zijn filosofie: het halen van jonge spelers, die ontwikkelen in de gedachten van zijn manier van voetballen en zo successen boeken. De sneltreinvaart waarin het voetbal vooruit gaat, maakt dat een onmogelijke missie. Arsenal raakt achter op de concurrentie, plaatst zich ondanks dat wel altijd voor de Champions League, maar het duurde lang voordat de trainer weer eens een prijs in de lucht kon steken.

2013 - 2016: terug naar de top

Met het aantrekken van Mesut Özil (47 miljoen euro, Real Madrid) in 2013 breekt Wenger voor het eerst met zijn eigen standaarden. Het betekent een nieuwe tijd voor Arsenal. The Gunners gaan mee in de miljoenengekte van het voetbal en trekken onder andere Alexis Sánchez (42,5 miloen, FC Barcelona) aan. Plots kan Arsenal weer meedoen om het landskampioenschap en wint Wenger in 2013 en 2015 zijn 5e en 6e FA Cup. Begin dit seizoen komen er nog meer duurbetaalde spelers naar het Emirates Stadium.

Er blijft echter één ding hetzelfde: Wenger laat Arsenal nog altijd voetballen op de manier waar The Invincibles ongeslagen kampioen werden. Op de manier waarop 'Arsène Who?' in Le Professeur evalueerde, maar vooral: op de manier waardoor Arsenal-fans de 66-jarige manager voor altijd in hun hart gesloten hebben.