Barcelona danst weer en geeft showtje tegen Gijón

admin • 22:22, 01-03-2017 / Laatste Update: 13:33, 05-01-2024

Barcelona heeft na wat moeizame wedstrijden weer een lekker voetbalavondje gehad. Thuis tegen Sporting Gijón was het woensdag bij vlagen weer swingen en dansen. De grootste sterren uit het ensemble kregen weliswaar vroegtijdig rust, toch werd het in Camp Nou 6-1 voor de Catalanen.

Het was geen moeilijk avondje voor Barcelona en dat was eigenlijk van tevoren ook wel een beetje te verwachten. Ook al speelden ze zonder Andrés Iniesta en Gerard Piqué in de basis. De laatste overwinning van promovendus Gijón in Camp Nou was in 1987. Het laatste gelijkspel in 1992. De vorige ontmoeting in Barcelona eindigde in 6-0. De wedstrijd in Gijón, eerder dit seizoen, werd 0-5. Op voorhand waren dat ingrediënten voor een doelpuntenfestijn.

Verwachtingen worden waargemaakt

Op een doelpunt hoefde het publiek dan ook niet lang te wachten. In de 8e minuut maakte Lionel Messi alweer zijn 21e doelpunt in La Liga. Een bekeken balletje van Javier Mascherano stuurde de kleine Argentijn met een hoge bal op randje buitenspel diep. Messi kon vlak voordat de keeper bij de bal kon komen over hem heen koppen.

Het publiek hoefde zich daarna ook niet lang te vervelen in het Camp Nou. 2 minuten later was het Neymar die Luis Suárez diep stuurde. Ook hij stond randje buitenspel. De spits omspeelde handig de keeper, maar schoot slecht in. Toch ging de bal erin, mede dankzij Gijón-verdediger Juan Rodriguez. Hij hief al buitenspel op en via hem ging de bal ook in het doel. Anders was de bal zeer waarschijnlijk voorlangs gegaan.

Dikke stront door een trechter

Of de snelle 2-0 daarna positief was voor de amusementswaarde viel nog te bezien, omdat Barça het tempo gelijk terugbracht naar standje 'dikke stront door een trechter'. Zo traag was het spel. Alhoewel, met die amusementswaarde zit het natuurlijk vaak wel goed als je ene Messi in je team hebt lopen. Hij gaf een magistraal balletje door met de buitenkant van zijn voet de bal bij Rafinha af te leveren. Helaas deed Rafinha er in kansrijke positie in het strafschopgebied van de tegenstander niet zo veel mee.

Spijt van het trage spel?

Mischien had de formatie van Luis Enrique wel een beetje spijt van het trage spel, maar het lijkt ook alsof het tegenwoordig gemakkelijker scoren is tegen de Catalanen. Carlos Castro deed het in ieder geval wel in de 20e minuut. In een counter belandde uiteindelijk de bal op de paal van de thuisploeg, maar hij kwam precies voor de voeten van Carlos Castro terug. Die hoefde de bal alleen maar binnen te lopen. Zowaar was er dus toch nog een beetje spanning te bespeuren, waar die spanning eigenlijk al na 10 minuten gevlogen leek.

Heerlijke knal van Suárez

Gijón kreeg een beetje hoop, maar die knalde Suárez al snel uit de lucht. De verdediging van Gijón kopte een bal weg. Via de lucht kwam-ie alleen precies richting Suárez. Hij had best de tijd om even aan te nemen, te kijken, eventueel passen, eventueel schieten, maar nee: hij nam 'm gewoon ineens op de pantoffel en dat was geen verkeerde keuze. Loeihard vlieft de bal via de binnenkant van de paal binnen.

WOW😱 Luis Suárez tilt het verschil weer naar twee en doet dat met een vernietigende volley #LaLiga #ziggosport pic.twitter.com/JGWPwxyxyi

— Ziggo Sport Totaal (@ZiggoSport) 1 maart 2017

Burgui dolt de Barça-verdediging

Dat de verdediging van Barcelona niet helemaal solide is de laatste tijd, bleek ook uit een actie van Gijón-buitenspeler Burgui. Hij dolde een paar verdedigers en schoot op Ter Stegen. Weer was het bijna Castro die de rebound binnen kon tikken, maar Jordi Alba wist dat nog net te voorkomen.

Alcácer vervangt Suárez en scoort

Paco Alcácer verving in de rust Suárez in de spitspositie. Geen slechte keuze van Enrique. Na wat gepruts in de verdediging van Gijón kon Messi namelijk de bal oppikken en opzij leggen voor Alcácer. Die hoefde alleen nog een hoek uit te zoeken en deed dat goed. Vlak na rust stond het dan alweer 4-1.

Gracieus en met gevoel

Lionel Messi demonstreerde nog maar eens dat hij aardig wat balgevoel in z'n voeten heeft. Bij een vrije trap op de rand van de 16 lepelde hij de bal met veel gevoel over de muur. De bal viel echter precies op de punt van de kruising. Keeper Ivan Cuellar stond aan de grond genageld. Voor Messi was het het laatste kunststukje deze avond, want André Gomes komt hem na een uurtje vervangen. Enrique gaf de Argentijn rust.

Dan doet Neymar het toch?

Even later kreeg Barcelona weer een vrije trap op de rand van de 16. Messi was er niet meer, dus gingen Jordi Alba en Neymar met elkaar in conclaaf over wie de strafschop mocht nemen. Neymar was het uiteindelijk en hij deed het zelfs nog beter dan Messi eerder. Zijn curvebal paste precíes in de kruising van de korte hoek: 5-1 na 66 minuten.

Sjoefff!

Zelfs Rakitic mocht vanavond scoren, want dat doet-ie niet zo vaak meer. In de 88e minuut kreeg hij de bal op een bijna onmogelijk positie, maar hij schoot in de korte hoek zó hard binnen dat keeper Cuellar de bal alleen langs had horen suizen.

De Kroaat zette daarmee gelijk de eindstand op het bord: 6-1. Barcelona neemt daardoor de koppositie over van Real Madrid en komt op 57 punten. De Madrilenen hebben 55 punten, maar mogen woensdagavond nog thuis aantreden tegen Las Palmas en hebben 2 wedstrijden minder gespeeld.

Na afloop maakte Luis Enrique bekend dat hij stopt als trainer van FC Barcelona. Lees hier meer.