In België is 1 ploeg met kunstgras die strijdt tegen verbod: ‘Geef ons anders 70 miljoen euro’

27 februari 2019

BELGA

Niet alleen in Nederland is er een discussie over kunstgras. Ook in België is er ophef ontstaan rond de plastic sprieten. Alleen de club STVV speelt op kunstgras en dat wil het bestuur van Pro League mogelijk gaan verbieden.


"Dat ze ons dan 70 miljoen euro geven voor een nieuw stadion", reageert stadioneigenaar Roland Duchâtelet tegenover Het Laatste Nieuws.

Verbod op kunstgras
Volgens een studie zou Sint-Truiden voordeel halen uit het feit dat ze spelen op een kunstgrasveld. STVV zou daardoor veel punten halen op Stayen. En dus denkt de Pro League eraan om kunstgrasvelden vanaf het seizoen 2020-2021 simpelweg te verbieden in de hoogste Belgische divisie.

'Geef ons 70 miljoen euro dan'
"Als je de andere velden bekijkt, zou de Pro League beter iedereen verplichten om op kunstgras te spelen", zegt stadioneigenaar Duchâtelet. "In plaats van de aap uit te hangen en politieke spelletjes te voeren omdat STVV goede resultaten haalt. Als ze de cijfers van alle ploegen bekijken, blijkt toch dat elke ploeg thuis betere resultaten haalt dan in uitwedstrijden? Dit is flauwekul. Wij kunnen geen grasveld aanleggen omdat er onder het veld een parkeerplaats is gebouwd. Om nu weer over te schakelen op gras, moeten we een halve meter aarde op ons eigen veld storten en daar is die constructie niet tegen bestand. Mochten ze die maatregel willen nemen, moeten ze ons maar 70 miljoen euro geven voor een nieuw stadion."

'Technische spelers horen op kunstgras'
Duchâtelet is dan ook niet van plan om zich - mocht het zo ver komen - zomaar neer te leggen bij de afschaffing van kunstgrasvelden. "Als het zo ver komt, zal ik zeker een zaak aanspannen en een schadevergoeding eisen. Het is niet omdat Anderlecht of AA Gent play-off 1 dreigen te mislopen dat wij aangepakt moeten worden. Dit zou trouwens een slechte zaak voor het voetbal zijn. Technische spelers komen veel beter tot hun recht op kunstgras en nu moeten ze op die andere rotte velden spelen. Bovendien: in de winter zorgen die ook nog voor afgelastingen.”