Belgische talenten dankzij oerdomme regel goedkoper voor Ajax dan Anderlecht

7 december 2018

Pro Shots / Action Images

Niet alleen in Nederland zien we de talenten op hele jonge leeftijd naar het buitenland vertrekken. In België is het net zo. Denk even aan Kevin de Bruyne, die op 21-jarige leeftijd naar Chelsea vertrok. Nu heeft de Belgische voetbalbond iets bedacht om die snelle doorstroom binnen eigen land tegen te gaan. Maar wij denken dat dat niet helemaal gaat werken.


Het zit namelijk zo. De bond heeft bedacht dat een jeugdspeler binnen de België getransfereerd mag worden, maar de club die de speler overneemt moet dan 10 keer de normale jeugdvergoeding betalen. Deze regel kan de bond natuurlijk niet opleggen aan buitenlandse clubs en dus wordt een talent van Waasland-Beveren bakken goedkoper voor PSV, dan voor Club Brugge.

En niet zo'n klein beetje. Is een talent ouder dan 15 scheelt dat 35.000 euro per opleidingsjaar. Een talent tussen de 12 en 15 kan zoal 115.000 euro per opleidingsjaar schelen!

Op zich is het idee natuurlijk niet gek van de Pro League. Ze hopen zo het getrek aan jeugdspelers binnen België te verminderen. Enig probleem lijkt dus dat er weinig rekening is gehouden met de 'internationale markt'. Verschillende clubs waaronder Racing Genk en Club Brugge hebben zich dan ook al verzet tegen de nieuwe regel.

'PSV lachende 3e'
''Toen ze bij PSV hoorden hoe moeilijk het zou worden voor onze clubs om binnen België talenten te gaan halen, wreven ze zich in de handen.'', vertelt Roel Vaeyens, sportief coördinator van Club Brugge aan Het Laatste Nieuws'We schieten in onze eigen voet.''