Bojan scoort voor Catalonië, dat voor het eerst in 6 jaar weer eens wint

Brian Vesseur • 07:42, 26-03-2019 / Laatste Update: 19:24, 05-01-2024

Catalonië mocht maandagavond weer eens aantreden in een onofficiële wedstrijd. In een oefenwedstrijd won het in Girona met 2-1 van Venezuela. De Zuid-Amerikaanse ploeg had vrijdag nog met 3-1 van Argentinië gewonnen in Madrid.

Voormalig FC Barcelona en Ajax-aanvaller Bojan Krkic (tegenwoordig Stoke City) opende in de 53ste minuut de score namens Catalonië in Montilivi, het knusse stadion van Girona. 5 minuten later trok de Venezolaanse rechtsback Roberto Rosales (ex-FC Twente, nu RCD Espanyol) de stand alweer gelijk. De 20-jarige spits Javi Puado, teamgenoot van Rosales bij RCD Espanyol, maakte in de 87ste minuut de winnende goal voor de Catalanen.

Geen Xavi

Gerard Piqué (32), die na het afgelopen WK stopte als international van Spanje, deed de hele wedstrijd mee. Xavi Hernández (39) werd ook opgeroepen door bondscoach en voormalig FC Barcelona- teamgenoot Gerard Lopez, maar zijn Qatarese club Al-Sadd gaf Xavi geen toestemming om mee te doen. Clubs zijn niet verplicht om spelers af te staan aan Catalonië omdat het team niet is aangesloten bij de FIFA.

De vorige wedstrijd was in 2016

Het was voor Catalonië, dat geen officiële interlands speelt, de eerste wedstrijd sinds een 3-3 gelijkspel tegen Tunesië op 28 december 2016. Onder leiding van bondscoach Johan Cruijff (2009-2013) won Catalonië ook al van Argentinië (4-2), Honduras (4-0) en Kaapverdië (4-1). Die laatste wedstrijd, op 30 december 2013, was de laatste overwinning van Catalonië. De afgelopen vijfenhalf jaar volgden nog wedstrijden tegen Baskenland (1-1 en 0-1) en Tunesië (3-3).