Keeper Boy de Jong per direct weg uit Zuid-Afrika: ‘Het kan hier uitlopen op een ramp’

26 maart 2020

BSR/Soccrates Archive

Doelman Boy de Jong neemt een ingrijpend besluit bij zijn Zuid-Afrikaanse club Stellenbosch FC. De 25-jarige Nederlander laat zijn contract door per direct ontbinden en pakt met zijn familie het vliegtuig terug naar Nederland. Reden hiervoor is de uitbraak van het coronavirus.


"Wij pakken vanavond een van de laatste vluchten terug, als het al niet de laatste is. We willen het risico niet nemen dat we 6 maanden of langer hier moeten blijven", is de uitleg van De Jong tegenover VTBL. "Het is namelijk niet te voorspellen hoe het virus zich gaat ontwikkelen. In de sloppenwijken van Zuid-Afrika wonen mensen dicht op elkaar en zij hebben geen geld voor medicijnen, vitaminen of hygiënische hulpmiddelen. In de townships kan het echt flink om zich heen gaan slaan."

Potentiële ramp
Volgens Boy kan het virus in een land als Zuid-Afrika enorme impact hebben, zeker met de grote kloof tussen arm en rijk. "De rijken kunnen naar de private hospitals, de rest is overgeleverd aan de government hospitals, waar veel minder bedden en beademingsapparaten zijn. Het kan hier uitlopen op een ramp."

Afscheid
De doelman (ex-Excelsior, PEC Zwolle en Telstar) heeft zelf niet het virus, of verschijnselen daarvan. In de video hieronder neemt Boy de Jong afscheid van de supporters van Stellenbosch FC.

Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Stellenbosch Football Club (@stellenbosch_fc) op