Brazilië onder-17 pakt wereldtitel na winst op Mexico

REUTERS

admin • 08:46, 18-11-2019 / Laatste Update: 21:51, 05-01-2024

Brazilië heeft zich zondag voor eigen publiek voor de 4e keer tot wereldkampioen voetbal bij de onder-17 gekroond. In hoofdstad Brasilia won het gastland met 2-1 van Mexico. Bij rust was het nog 0-0. Eerder op de dag verloor Nederland in de strijd om het brons met 3-1 van Frankrijk.

Lang zag het er slecht uit voor de Brazilianen. In de 66ste minuut kwam Mexico op een 1-0 voorsprong na een treffer van Bryan Gonzalez. Pas zes minuten voor tijd schoot Kaio Jorge vanaf de penaltystip de gelijkmaker binnen. In de 3e minuut van de blessuretijd viel eindelijk de beslissing. Invaller Lazaro schoot zijn land alsnog naar de wereldtitel.

Held Lazaro

Diezelfde Lazaro was donderdag in de halve finale ook al de matchwinnaar tegen Frankrijk. Toen bepaalde hij, eveneens als invaller, 1 minuut voor tijd de eindstand op 3-2. De spits van Flamengo was aanvankelijk niet eens opgeroepen voor het WK. Pas in laatste instantie kwam hij bij de selectie om de geblesseerde Juan te vervangen.

De wereldtitel was een prachtige prijs voor een ploeg die zich in eerste instantie niets eens had weten te kwalificeren voor het toernooi. Op het Zuid-Amerikaanse kampioenschap werden de Braziliaanse jongeren al in de groepsfase uitgeschakeld. Pas toen het oorspronkelijke gastland Peru niet in staat bleek het toernooi te organiseren, mocht Brazilië als nieuw gastland toch nog deelnemen.

De Brazilianen wonnen het WK onder-17 eerder ook al in 1997, 1999 en 2003.