Bulgarije baalt van Engels racisme-statement: ‘Zijn geen onruststokers’

10 oktober 2019

Getty Images

De voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond, Borislav Mikhailov, heeft via een officiële brief aan de UEFA zijn onvrede geuit over de gang van zaken rond het EK-kwalificatieduel met Engeland. De Engelse spelers hebben afgesproken dat zij in het geval van racisme van het veld stappen.


"Het Bulgaarse publiek heeft lang uitgekeken naar de komende wedstrijd en met veel respect voor het bezoekende team. Dat team staat bekend als een van de meest populaire buitenlandse teams onder onze voetbalfans", schrijft Mikhailov.

Voorbeeldige fans *kuch*
"Ons publiek heeft zich de laatste tijd op geen enkele manier racistisch of vijandig gedragen. Hoewel we ons bewust zijn van bepaalde problemen, zijn we geschokt dat de Bulgaarse toeschouwers worden neergezet als potentiële onruststokers."

Aanvoerder Harry Kane liet namelijk inderdaad eerder weten dat het Engelse team niet zal doorspelen zodra een van de spelers racistisch wordt bejegend. "Als 1 speler zich daardoor ongelukkig voelt, houden we er allemaal mee op." De 21-jarige verdediger Fikayo Tomori van Chelsea voegde daaraan toe: "We hebben afgesproken wat het protocol is als er iets gebeurt."

'Lieverdjes'
Bij de wedstrijd in Sofia is het stadion gedeeltelijk leeg. De UEFA heeft al een straf uitgesproken voor eerder racistisch gedrag van de toeschouwers.