Büttner schrikt in Amerika van de duizenden coronadoden: ‘Ik hoop dat deze maatregelen genoeg zijn’

6 april 2020

Soccrates Images

Alexander Büttner zit aan de andere kant van de wereld, in het land waar het coronavirus het hardst toeslaat van alle landen. In Amerika was de oud-speler van onder meer Vitesse en Manchester United net begonnen aan zijn nieuwe voetbalavontuur bij New England Revolution. Maar de coronacrisis gooit roet in het eten.


"Ik houd me aan de regels. We moeten dit allemaal nemen zoals het is. Zoals het nu gaat, is er geen volledige lockdown. Ik hoop dat deze maatregelen genoeg zijn in Boston. Maar overzie ik dit land, dan zijn er grote problemen. De voetbalcompetitie? Daar is hier niemand mee bezig", zegt hij in gesprek met De Gelderlander.

Moeder en vriendin zijn er
Net voordat de VS op slot ging, kwam zijn moeder over en die zit nu nog steeds bij hem. "Een dag voordat de grenzen dicht gingen, landde ze in Boston." Ook zijn vriendin Larissa is er. "Zo zit ik dus niet in isolement."

Bal geleend
En dat is maar goed ook. "Ik ben bepaald geen kluizenaar. Nu is er afleiding. En ik woon hier prachtig. Boston ligt aan de oceaan. Ik kijk uit op een jachthaven, ik kan hier langs de waterkant rennen. Machtig mooi. Verderop ligt een veldje. Daar train ik dagelijks met een ploeggenoot van New England. We hebben van de club fitheidprogramma’s meegekregen. Ik heb een bal geleend. Dan is het niet alleen maar rennen en krachtoefeningen. Ik blijf lekker fit."

Schrikbarende cijfers
In Amerika slaat het coronavirus harder toe dan in bijvoorbeeld China, Spanje en Italië. Alleen al de staat New York zijn de cijfers schrikbarend: 3159 doden en 122.000 besmettingen (telling zondagavond). In Boston staat de teller op 1877 besmettingen en 15 doden.