Chaos bij Spaanse topclubs: spelers moeten deel salaris inleveren of anders tijdelijk ontslag

27 maart 2020

BSR Agency

In Spanje hebben ze wat speciaals bedacht. Door de coronacrisis is het voor bedrijven (en ook voetbalclubs) in Spanje mogelijk om werknemers tijdelijk te ontslaan. De Spaanse clubs - waaronder FC Barcelona en Atlético Madrid - praten ook met hun spelers over een tijdelijke (maar forse) daling van hun salaris.


Dat legt Edwin Winkels uit bij het Algemeen Dagblad.

Uitkering
Er is een klein probleempje: als Barça, maar ook Atléti en Espanyol, z'n spelers ontslaat, ontvangen die gasten de maximale ww-uitkering. En die is in Spanje 1411,83 euro per maand. Dat is nogal wat anders dan de miljoen euro per maand (gemiddeld) die ze nu verdienen.

Barça
De spelers van Barça willen op zich wel meedenken over een oplossing. Dit seizoen is Barça namelijk 600 miljoen euro kwijt aan het 'sportieve personeel'. Dat zijn de spelers en de technische staf van alle professionele sportteams van FC Barcelona. 90% daarvan is voetbal, dat wel.

Die voetballers van Barcelona willen geen 30% van hun salaris inleveren, iets wat het bestuur daar heeft gevraagd. Het is nog even afwachten in hoeverre zij hun club willen helpen in deze tijd.