Chili wil in plaats van Ecuador in de WK-poule van Oranje: ‘Hun rechtsback komt uit Colombia!’

5 mei 2022

ANP / EPA

Chili doet er alles aan om alsnog naar het WK voetbal te gaan in december. De Chileense voetbalbond heeft bij de FIFA aangekaart dat Ecuador heeft valsgespeeld. Byron Castillo zou namelijk oneerlijk zijn geweest over zijn geboorteplaats en geboortedatum. Ecuador zit in een poule met Nederland.


Castillo is volgens Chili geboren in Colombia én 3 jaar ouder dan in zijn paspoort staat. De rechtsback van Ecuador deed 8 potjes mee in de WK-kwalificatie. Chili is daar kwaad om en wil dat de resultaten van Ecuador vervallen.

"Ernstige onregelmatigheden bij de registratie van spelers zijn onaanvaardbaar, zeker als het om een ​​WK gaat", zegt de Chileense bond in een verklaring. "Fair play moet zegevieren op en naast het veld."

Chili, dat als 7e eindigde in de WK-kwalificatie van Zuid-Amerika, wil de plek van Ecuador op het WK innemen. Chili pakte in 2 wedstrijden 1 punt tegen Ecuador, terwijl Peru (de nummer 5) 4 punten tegen Ecuador pakte en Colombia (nummer 6) 1. Chili zou volgens die telling alsnog niet naar het WK gaan, maar goed.

Ecuador is ingedeeld in een poule met Nederland, Senegal en Qatar.

Flink debat over Castillo
Over de geboorteplaats van Castillo wordt al jaren gedebatteerd. Vorig jaar gaf de Ecuadoraanse rechterlijke macht uiteindelijk de opdracht aan Castillo om een ​​nieuwe geboorteakte af te geven met zijn geboorteplaats in Ecuador. Daarna pas werd hij opgeroepen voor de nationale ploeg voor de WK-kwalificatiewedstrijden. "We kunnen geen enkel risico nemen in internationale competities", zei Carlos Manzur, vicevoorzitter van de Ecuadoraanse voetbalbond toen.