China weigert wedstrijd Arsenal uit te zenden na uitspraken Özil

15 december 2019

PA Sports
China weigert wedstrijd Arsenal uit te zenden na uitspraken Özil

China pikt het niet dat de Arsenal-speler Mesut Özil zich kritisch heeft uitgelaten over de behandeling van de Oeigoeren, een Turkse moslimminderheid. De Chinese staatstelevisie CCTV heeft daarom voor straf de live-uitzending van de topper tussen de Londenaren en Manchester City geschrapt.


Op Instagram en Twitter beschuldigde Özil vooral medemoslims ervan dat ze zwegen over de behandeling van hun geloofsbroeders in China. ‘Korans worden verbrand, moskeeën gesloten, scholen verboden en religieuze wetenschappers worden een voor een gedood. De mannen moeten in kampen zitten terwijl hun gezinnen worden gedwongen met Chinese mannen te wonen. Vrouwen worden gedwongen met Chinese mannen te trouwen’, schreef de middenvelder.

Leugen
In Chinese reacties wordt de spraakmakende tweet van de voetballer als leugen van de hand gewezen. Ook in de sociale media klinkt verontwaardiging. ‘Özils opmerkingen hebben het Chinese volk ernstig beledigd en dat wordt niet geaccepteerd’, aldus een reactie uit China.

Problemen voor Arsenal
Ondanks onmiddellijke excuses van zijn club Arsenal en uitleg dat het om een persoonlijke mening van een voetballer gaat die absoluut niet een standpunt van de club verwoordt, blijven de Chinezen boos. Kritiek van buitenaf ligt zeer gevoelig in Peking.

In dit geval is het ook riskant voor een miljoenenonderneming als Arsenal. China land telt 187 miljoen voetballiefhebbers, volgens een recente schatting, die vaak dure shirtjes kopen. Arsenal is populair in China en verdient daar miljoenen. Die inkomsten lopen nu gevaar. De staatsomroep CCTV kiest er nu namelijk voor om de wedstrijd van Arsenal te vervangen door een eerder opgenomen wedstrijd, namelijk de partij tussen Wolverhampton Wanderers en Tottenham Hotspur.