De clash der blikjesclubs: staat de uitslag al vast?

29 november 2018

AFP

We doen met z'n allen net alsof we gek zijn en moeten Red Bull Salzburg en Red Bull Leipzig nu al jaren FC Salzburg en RB Leipzig noemen. Alles om de reclame van de energieblikjesfabrikant te verbergen. Vanavond staan ze tegenover elkaar in de Red Bull Arena. De ene met de naam Red Bull op het shirt, de ander met de overduidelijke stieren van Red Bull op de voorkant. Een mooi toneelstukje.


De UEFA vindt het allemaal maar eng dat een grote sponsor zo'n grote invloed heeft op 2 clubs uit verschillende landen in de één na hoogste Europese voetbalcompetitie. Zéker als er ook nog eens spelers van de ene club naar de ander overwaaien, zoals bij Amadou Haidara het geval lijkt.

Transfer van Salzburgse ster
De Malinese middenvelder was de grote ster in de heenwedstrijd. De Salzburg-speler scoorde en zorgde in de heenwedstrijd met zijn goal voor de 2-3 zege bij het Duitse broertje. Mede daardoor zou hij al op weg zijn naar Leipzig, ware het niet dat een zware knieblessure hem de komende 4 maanden langs de kant houdt. Dan maakt hij zijn Red Bull-transfer maar in de zomer, nietwaar?

Flinke lijst 'Red Bull-transfers'
Spelers van Salzburg die Haidara voorgingen en van Oostenrijk naar Duitsland vlogen (want Red Bull geeft je vleugels): Konrad Laimer, Naby Keïta, Dayot Upamecano, Bernardo, Benno Schmitz, Stefan Ilsanker, Péter Gulácsi, Nils Quaschner, Marcel Sabitzer, Rodnei, Thomas Dähne, Yordy Reyna, Georg Teigl en Roman Wallner. 14 spelers sinds de oprichting van Leipzig in 2009. Je verzint het niet...

Spanning in de groep
Het is een meevaller voor Leipzig dat Haidara dus niet meedoet, al heeft Salzburg met Munas Dabbur en Takumi Minamino 2 topscorers van de hele Europa League in huis. Toch zal Leipzig móéten winnen om Celtic van zich af te houden in groep B. Salzburg is al zeker van de volgende ronde en dus lijkt de uitslag van tevoren al vast te liggen... of toch niet!?

Kleine broertje wil niet verliezen
Niets is minder waar. Als Leipzig wint lijkt het erop dat beide franchises van Red Bull richting de knock-outfase gaan. Maar daar heeft Salzburg helemaal geen zin in. Sinds RB Leipzig vanuit de krochten van het Duitse voetbal de Bundesliga haalde en Europees mag spelen, wordt Salzburg gezien als het kleine broertje. En kleine broertjes kunnen vaak zó gemeen zijn.

Pleuris op middenveld Leipzig
Komt er ook nog eens bij dat het complete middenveld van Leipzig geblesseerd is. Kevin Kampl, in de heenwedstrijd nog goed voor een assist, is er niet bij. Evenals basisspeler Marcel Sabitzer en Diego Demme.

Een toneelstukje dus om Leipzig aan een broodnodige zege te helpen? We denken van niet!