De FIFA hoopt dat straffen na anti-racismegebaren niet te streng zijn

2 juni 2020

REUTERS

De FIFA hoopt dat nationale voetbalbonden aardig zijn voor spelers die een eerbetoon maken aan de door politiegeweld overleden George Floyd, zoals Jadon Sancho en Achraf Hakimi afgelopen weekend. De FIFA roept de nationale bonden op om het ‘gezond verstand’ te gebruiken.


Dat terwijl vanaf 2014 juist veel strenger wordt gehandeld bij politieke, religieuze of persoonlijke boodschappen van spelers tijdens voetbalwedstrijden. In een statement benoemt de FIFA de extreme gevoeligheid van de dood van Floyd en wijst de bond erop dat het misschien beter is om flexibel te zijn en de regels niet te streng na te leven.

'We moeten nog even kijken'
Maandag kwam nog naar buiten dat de Duitse voetbalbond weliswaar begrip toonde voor de uitingen in het afgelopen Bundesliga-weekend, maar dat straffen ook nog niet waren uitgesloten. "We moeten nog vaststellen of een wedstrijd en een voetbalveld de juiste plaats zijn voor deze acties”, liet vicevoorzitter Rainer Koch van de DFB toen weten. "Internationaal geldt, dat voetbalwedstrijden vrij moeten blijven van politieke uitingen of andere teksten van welke aard dan ook. We moeten nog kijken of er bij ons in deze gevallen straffen zullen komen.”

Gezond verstand
De nieuwe uitspraken van de FIFA lijken die twijfels te beantwoorden. "De FIFA begrijpt de extreme gevoeligheid en de zorgen die door veel spelers geuit worden volledig na de tragische omstandigheden in de zaak van George Floyd”, liet de bond weten aan persbureau AP. "De naleving van de spelregels ligt bij de organisatie van de competities zelf. Zij moeten hun gezond verstand gebruiken.”


De meeste geluiden van sporters komen binnen via social media, zoals Lewis Hamilton die de stilte in de Formule 1 hekelde.

Bundesliga
In de Bundesliga, 1 van de weinige actieve competities, kreeg de beweging die het Amerikaanse politiegeweld veroordeelt volop steun. Sancho en Hakimi toonden na hun doelpunten een ondershirt met daarop de tekst ‘Justice for George Floyd’. Sancho kreeg een gele kaart omdat hij zijn shirt uittrok. Hakimi trok slechts zijn shirt omhoog. Zaterdag had Amerikaans international Weston McKennie (21) deze boodschap ook al getoond op een witte band om zijn arm. De Franse aanvaller Marcus Thuram (22) knielde zaterdag na zijn goal namens Borussia Mönchengladbach, het gebaar dat Colin Kaepernick bedacht in 2016 tegen racisme.