De ogen kunnen richting de Champions League: 2 ploegen kunnen Ajax nog naaien

6 juli 2020

BSR Agency

Nog precies een maand en dan wordt de Champions League in een verkort toernooitje uitgespeeld. Vooral voor Ajax zijn die laatste wedstrijden van groot belang, want daarin wordt uiteindelijk bepaald of de Amsterdammers naar de voorronde van de volgende Champions League moeten of dat ze rechtstreeks geplaatst zijn voor de groepsfase.


Hoe zat het ook alweer? Door de opmars van Nederland op de beroemde coëfficiëntenlijst, mocht de kampioen van dit seizoen zich voor het eerst in jaren meteen melden in de groepsfase van de Champions League. Maar er zat 1 maar aan vast. De winnaar van de Champions League van dit seizoen moest zich via de nationale competitie ook al geplaatst hebben voor de groepsfase.

Dit is de stand van zaken voor alle ploegen die nog in de Champions League zitten.

Al door naar de kwartfinales:
RB Leipzig (via de Bundesliga al zeker van een plek in de groepsfase volgend seizoen).
PSG (in Frankrijk uitgeroepen tot kampioen, dus ook al zeker van de groepsfase).
Atalanta (momenteel 4e in de Serie A, met 15 punten voorsprong op de nummers 5 en 6. Nog 8 duels te gaan).
Atletico Madrid (momenteel 3e in La Liga, met 8 punten voorsprong op de nummer 5. Nog 4 duels te gaan).

Analyse:
Atletico redt het wel in Spanje, dus zou van Ajax ook prima de CL mogen winnen. Atalanta kan weliswaar nog 24 punten verspelen in de laatste 8 duels, maar is zo lekker op dreef dat dat niet verwacht mag worden. De ploeg speelt ook nog eens tegen een paar laaggeklasseerde teams, dus normaal gesproken hoeft Ajax ook van die ploeg niet te vrezen.

Nog te spelen 8e finales:
Juventus-Lyon (0-1).
Bayern-Chelsea (3-0).
Manchester City-Real Madrid (2-1).
FC Barcelona-Napoli (1-1).

Juventus-Lyon
Juve moet nog flink aan de bak om de kwartfinale te halen, maar zou Ajax wel een enorme hand helpen door Lyon toch uit te schakelen. De Franse ploeg werd 7e in Frankrijk en zou dus bij het winnen van de Champions League Ajax naar de voorrondes dwingen.

Bayern-Chelsea
Chelsea vecht in Engeland in de laatste 5e duels nog met 3 clubs om een plekje in de groepsfase van de CL volgend seizoen. Door de 3-0 thuisnederlaag tegen Bayern is de Londense ploeg echter zo goed als zeker uitgeschakeld in dit seizoen. Voorlopig totaal geen dreiging voor Ajax, mits Bayern gewoon z'n sportieve plicht doet en Chelsea uitschakelt.

Manchester City-Real Madrid
Beide clubs zijn via de Engelse en Spaanse competities al zeker van de groepsfase volgend seizoen.

FC Barcelona-Napoli
FC Barcelona is ook al zeker van CL volgend seizoen, maar Napoli is dat nog niet. De ploeg staat 6e in Italië, op 15 punten van de laatste CL-plek waar nu Atalanta staat. Er zijn in Italië nog 8 speelronden te gaan. Daarin speelt Napoli onder andere nog tegen AC Milan, Inter en Lazio. De 1-1 die ze mee hebben genomen tegen Barça, moeten ze in Camp Nou met hand en tand verdedigen. Mocht het ze lukken, dan heeft Ajax een probleem, want via de Serie A wordt het erg moeilijk om nog CL te halen.

Analyse:
Technisch gezien hoeft Ajax alleen maar te hopen dat Napoli en Lyon worden uitgeschakeld voordat 1 van die 2 ploegen de CL wint. Op papier kan ook Atalanta een Amsterdamse deelname aan de groepsfase nog verstieren, maar de verwachting is dat De Roon en co. de voorsprong van 15 punten in Italië wel over de streep trekken.