Debuterende Van Dijk kopt Liverpool vlak voor tijd naar winst in Merseyside-derby (video)

admin • 23:47, 05-01-2018 / Laatste Update: 02:08, 08-01-2024

Hij is sinds afgelopen week de allerduurste verdediger ooit, debuteert in de wedstrijd van het jaar voor de fans en maakt daarin ook nog eens de winnende goal. Virgil van Dijk krijgt binnenkort waarschijnlijk ook vast zijn eerste standbeeld. De mandekker kopte Liverpool 5 minuten voor tijd naar de overwinning in de Merseyside-derby tegen Everton in de 3de ronde van de FA Cup: 2-1.

Pingel

Het eerste halfuur leverde weinig spectaculaire momenten op, maar daarna brandde de derby helemaal los. Bij een van de weinige goede aanvallen in de 1ste helft kreeg Liverpool een penalty. Een redelijk softe want heel veel contact was er niet tussen Mason Holgate en Adam Lallana. Het buitenkansje werd benut door James Milner. Het was het startschot voor een aantal stevige acties. Even later was Holgate namelijk opnieuw negatief betrokken. Dit keer omdat hij Firmino met een flinke en opzichtige duw vol de tribune in duwde.

Voor debutant Van Dijk verliepen de eerste 45 minuten in een Liverpool-shirt prima. Na een halfuur had hij zelfs het vaakst de bal gehad van al zijn teamgenoten tezamen. Daarentegen had Everton niet heel veel in te brengen. Vooral Van Dijk's organisatorische vermogen en leidinggevende capaciteiten kwamen goed naar boven in zijn spel.

20 minutes gone.@RobbieSavage8 has been impressed by the new #LFC centre back pairing.

🔴 #LIVEVE 🔵

— BBC 5 live Sport (@5liveSport) January 5, 2018

Vlijmscherpe counter

De 2e helft was vrijwel identiek aan de 1ste. Liverpool had het beste van het spel, maar echt overtuigen deed het niet. En dan zul je altijd zien dat de tegenstander toch langszij komt. Een vlijmscherpe counter bracht Everton na 68 minuten weer naast Liverpool. Nota bene centrale verdediger Phil Jagielka belandde in de 16 van Liverpool en legde de bal uitstekend breed, waarna Gylfi Sigurdsson de bal heerlijk binnenschoof.

Van Dijk retebelangrijk

Vervolgens kon de derby alle kanten op, maar 5 minuten voor tijd was het toch Liverpool dat opnieuw op voorsprong kwam. Een corner van de linkerkant werd binnen gekopt door wie anders dan... Virgil van Dijk!!! De allerduurste verdediger in de historie van de sport toornde boven alles en iedereen uit, zag Everton-doelman Pickford de bal missen en kopte binnen: 2-1, eindstand!

🙌👏 | En zo begin je een jongensboek, Virgil van Dijk! #liveve pic.twitter.com/SJUzBw0cR3