Veel te dikke, Engelse cultspits Jon Parkin (37) stopt met voetballen (foto’s)

3 augustus 2019

Je hebt spitsen, bijzondere spitsen en de Engelsman Jon Parkin. De 37-jarige aanvaller versleet maar liefst 14 clubs in zijn loopbaan maar heeft besloten zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Een ode aan 'the beast from Barnsley'.


Parkin, die 1 meter 93 lang is en bijna 110 kilo woog, moest het nooit van zijn snelheid hebben. Met als bijnaam 'the beast' weet je eigenlijk ook al genoeg. De man stond bekend om zijn eetgedrag, gokproblemen en doodgewone houding. Big Jon was dan ook bij veel clubs waar hij speelde de held van het publiek.

Vreten
Wat hij het liefst voor de wedstrijd at? Vis cakejes, burgers, friet en pizza's. De manier waarop de oud-spits van onder meer Cardiff City, York City, Stoke City, Huddersfield Town en Preston North End zijn afscheid aankondigde, was dan ook des Parkins:

"Ik ben op een moment gekomen dat ik niet meer de 100 meter onder de 10 seconden kan rennen. Nu kan ik niet meer dezelfde speler zijn die ik ooit was en dus heb ik besloten dat ik ermee stop." Heerlijke zelfreflectie, dat heeft Parkin dus ook.

Prestaties
Los van alle grappen heeft Parkin (bijna) in alle 4 de competities op het hoogste Engelse niveau gespeeld. Hij was onderdeel van het team van Stoke dat in 2008 promotie naar de Premier League afdwong. Daar speelde hij nooit, omdat the Potters hem toen verhuurden aan Preston.

"Het zijn ongeveer 670 wedstrijden geweest waarin ik 225 keer heb gescoord. Niet slecht voor een dikzak uit Barnsley", zei Parkin op Twitter. Later genoot hij bekendheid hoe hij openlijk sprak over zijn depressieve periode.

De held, die steevast werd toegezongen met 'voer het beest en hij zal scoren', wil heel graag spreker worden. Ook heeft hij een eigen podcast en YouTube-kanaal. Zo kunnen mensen toch nog van het beest genieten. Je zal worden gemist, Jon!

Parkins loopbaan:

Zijn humor in een notendop: