Dit zijn de plannen van de FIFA: seizoenen langer door en transfermarkt opschuiven

1 april 2020

EPA

De FIFA wil het huidige voetbalseizoen langer laten duren. Ook wil de wereldvoetbalbond schuiven met de komende transferperiode en de ingangsdatum van nieuwe spelerscontracten. Dat blijkt uit een concept-document van de FIFA met adviezen voor clubs en bonden.


"Gezien de massale wens van ­nationale bonden om hun nationale competities uit te spelen, is het zeer aannemelijk dat dit zal gebeuren na de geplande eind­datum van het seizoen (30 juni)", schrijft de FIFA in het document dat het AD inzag. "Dat heeft op een aantal terreinen gevolgen."

Hakim Ziyech
Spelerscontracten zijn er daar 1 van. De FIFA stelt voor om contracten die nu officieel op 30 juni aflopen pas te laten eindigen op een nieuw te bepalen einddatum. En dat de huidige werkgever dan het salaris tot die nieuwe einddatum doorbetaalt, ook als de speler voor het volgend seizoen al een nieuwe club heeft. In Nederland kan Hakim Ziyech daar een perfect voorbeeld van worden. Stel dat de spelmaker niet per 1 juli in dienst treedt van zijn aanstaande nieuwe werkgever Chelsea, maar pak ’m beet pas op 1 september, dan zou zijn huidige club Ajax hem 2 maanden langer moeten betalen.

Salaris inleveren
In het document komt de FIFA ook met een advies over het korten op salarissen, nu alle wedstrijden als gevolg van het coronacrisis stilliggen. Het komt erop neer dat nationale overheden, bonden en clubs kunnen besluiten dat er wordt gekort. De speler of spelers in kwestie moeten hier dan wel mee instemmen. Bij clubs als Barcelona en Juventus is dit inmiddels gebeurd.