Doelpuntloze en verhitte Manchester derby blijft onbeslist

admin • 00:55, 28-04-2017 / Laatste Update: 11:37, 05-01-2024

De Manchester Derby is in het Etihad-stadium van City onbeslist geëindigd. De thuisclub maakte het meeste aanspraak op de overwinning, maar het lukte de ze niet te scoren. United had, vooral na rust, weinig in te brengen en scoorde ook niet: 0-0. Fellaini eiste in de slotminuten een negatieve hoofdrol op.

Voor aanvang was het duidelijk wat er op het spel stond. De wedstrijd was niet 'slechts' 1 van de grootste derby's van Engeland, ook stond de wedstrijd in het teken van de directe plaatsing voor de Champions League. City stond voor het 1e fluitsignaal 4e met 64 punten. Stadgenoot United stond op dat moment 5e op 63 punten. De 1e 4 plekken geven in Engeland recht op het spelen in de hoogste Europese competitie tijdens het volgende seizoen.

Blessureleed

De teams begonnen beiden niet met de ideale 11. De clubs kampten allebei met een waslijst aan blessures. Zo ontbraken bij de thuisploeg David Silva, Ilkay Gundogan en John Stones. Bij United waren de personele problemen nog wat groter. Zlatan Ibrahimovic liep vorige week tegen Anderlecht een horrorblessure op, maar ook Chris Smalling, Phil Jones, Juan Mata, Marcus Rojo en Paul Pogba schitterden in afwezigheid.

Eerste grote kans voor City

Toch bleven er nog genoeg sterren over om op te stellen. 1 van die sterspelers was Sergio Agüero. Hij kreeg na 10 minuten spelen een niet te missen kans op aangeven van teamgenoot Kevin de Bruyne. De Argentijn tikte van dichtbij binnen en telde 'm al, maar de bal spatte uiteen op de paal.

Grabbelaar Bravo

Pas in de 24e minuut noteerde de club in het rood het 1e wapenfeit van de wedstrijd. Claudio Bravo verwerkte een voorzet van United niet goed, waardoor de bal pardoes voor de voeten van Henrikh Mkhitaryan terechtkwam. Die schoot de bal te zwak in waardoor de goalie van City zijn foutje goed kon maken.

Smaakmaker Agüero

Tot dan toe ging de wedstrijd op en neer, zoals het Engels voetbal betaamd. Beide ploegen trakteerden de toeschouwers nauwelijks op uitgespeelde kansen. Wel werd Agüero opnieuw gevaarlijk nadat hij zichzelf vrij speelde en van een flinke afstand een vlammend schot loste. Bij United verdedigde De Gea nog steeds het doel en dan is er wel wat meer nodig om een doelpunt te maken. In de 1e helft was Agüero 1 van de smaakmakers. De aanvalsleider dolde zo nu en dan de verdedigers van de stadgenoten, waaronder Daley Blind. Sowieso was de thuisploeg wel wat gevaarlijker te noemen.

Megakans Herrera

Toch konden Mourinho's mannen op slag van rust op voorsprong komen. Na een goede voorzet kon Ander Herrera vanuit dichtbij inkoppen, maar hij mikte in de korte hoek net naast de goal.

Kopsterk

Behalve heel veel passie en strijd gebeurde er vlak na rust weinig. Voor elke vierkante centimeter werd gevochten, waarbij Manchester United vooral verdedigde. Een corner in de 66e minuut was wellicht het gevaarlijkst te noemen. De kopsterke Nicolas Otamendi liep snoeihard met z'n hoofd tegen de bal, maar die ging hard over.

Rood voor Fellaini

10 minuutjes voor het einde van de wedstrijd liet Marouane Fellaini zich gaan. Hij achtervolgde de ongrijpbare Agüero en kreeg de Argentijn niet te pakken. Hij tikte hem een beetje aan, waardoor de spits maar al te graag tegen de grond ging. Fellaini maakte zich hierom boos. Als reactie hierop zocht Agüero de confrontatie. Die ging de Belg maar wat graag aan, maar gebruikte daarbij niet zijn hoofd. Ook weer wel, want hij gaf Aguëro een koptstoot. Resultaat? Direct rood.

Buitenspelgoal

Uiteraard werd de druk van City daarna immens. 1 minuut in de blessuretijd leek dit te resulteren in een voorsprong voor City. Gabriel Jesus werkte een voorzet binnen, het stadion ging al helemaal uit z'n dak, maar hij bleek op het moment van scoren buitenspel te staan.

Zonde

Beide teams hebben niet zo veel aan 1 schamel puntje. De concurrentie is hevig in de subtop van de Premier League. Arsenal en zelfs Everton kunnen zo weer een stukje dichterbij komen. Liverpool staat 1 punt boven City en 2 punten boven United, maar ze hebben wel een wedstrijd meer gespeeld. Champions League-voetbal ligt dus nog altijd in het verschiet voor beide clubs uit Manchester.