Dost maakt weer een goaltje voor Sporting

Brian Vesseur • 22:32, 12-02-2017 / Laatste Update: 16:24, 12-12-2023

Bas Dost was zondagavond weeer belangrijk voor Sporting Lissabon, dat op bezoek bij Moreirense met 2-3 won. De 27-jarige spits uit Deventer zorgde halverwege de tweede helft voor de 2-2. Daarna zorgde aanvoerder Adrien Silva nog voor de winst.

Sporting was bij Moreirense na een kwartier op achterstand gekomen door een doelpunt van Ousmane Drame. Alan Nahuel Ruiz trok de stand na 40 minuten weer gelijk. Kort voor rust zorgde Caue met een rake strafschop weer voor een voorsprong voor de thuisploeg.

Na 68 minuten zorgde Dost met zijn zeventiende treffer van het seizoen voor de gelijkmaker. Vijf minuten later zorgde Sporting-captain Adrien Silva, afgelopen zomer Europees kampioen met Portugal, voor de winnende 2-3 voor Sporting. De ploeg van Jorge Jesus blijft derde op de ranglijst in Portugal. Het gat met koploper Benfica is tien punten. FC Porto heeft negen punten meer.

Gouden Schoen

Dost scoorde dit seizoen al 17 keer in 18 competitieduels voor Sporting. Hij staat daarmee bovenaan de topscorersranglijst van de Liga Sagres, met vijf goals meer dan FC Porto-spits André Silva. Ook op de ranglijst voor de Gouden Schoen voor Europees topscorer staat Dost er goed voor. Dost staat op 34 punten, aangezien doelpunten in de Portugese competitie dubbel tellen.

Hij deelt daarmee een vierde plek met Lionel Messi (FC Barcelona), Alexis Sánchez (Arsenal) en Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund). Edin Džeko (AS Roma) en Luis Suárez (FC Barcelona) delen de tweede plaats met 36 punten. Edinson Cavani (Paris Saint-Germain), dit seizoen al goed voor 25 goals in de Franse Ligue 1, staat bovenaan de Europese topscorersranglijst met 37,5 punten.