‘Driftige’ Frenkie de Jong krijgt volop complimenten in Spaanse media: ‘Groots optreden’

8 augustus 2022

Getty Images
frenkie-de-jong-krijgt-volop-complimenten-in-spaanse-media-fc-barcelona-groots-optreden

Barcelona zag zondag, bij de presentatie van de ploeg in een wedstrijd tegen het Mexicaanse Pumas (6-0), de Frenkie de Jong die het te weinig heeft gezien. Althans, dat is de opvatting over de Nederlandse middenvelder in de Spaanse kranten.


De meeste aandacht ging in de Spaanse media naar de 'magische connectie' tussen nieuwkomer Robert Lewandowski en het supertalent Pedri. 3 keer wisten zij elkaar in de eerste 20 minuten te vinden om samen voor 3 treffers te zorgen. Zij waren de sterren van het elftal dat in de 1e helft speelde.

De Jong schittert in 2e helft
Maar na de vele wissels in de rust – hoewel niet alle 30 spelers in actie konden komen – was het Frenkie de Jong die de meeste aandacht opeiste. De Oranje-international greep zijn kans om voor eigen publiek (en veel toeristen) zijn kwaliteit te bewijzen en zich op het veld te verzetten tegen de intentie van de club om hem te verkopen of weg te werken.

Ploeg op de schouders
"De Jong nam de ploeg vanaf het middenveld op zijn schouders", schreef de krant Sport, waarvan hij een 8 als rapportcijfer krijgt. "Er wordt van Nederlanders gezegd dat ze wat onderkoeld zijn en weinig competitief. Maar dat geldt niet voor Frenkie, die een personaliteit laat zien die tegen een regen aan bommen bestand is. Hij gaf op het middenveld een recital weg dat hij bezegelde met het 6e doelpunt van Barça."

Sport zag De Jong aan een pokertafel met de clubleiding zitten: "Hij zag de hand en verhoogde de inzet."

Driftig
Volgens El Mundo Deportivo lijkt de houding van de club de middenvelder wakker te hebben geschud: "Wie weet had hij het nodig geprikkeld te worden om zo’n agressieve, hongerige en invloedrijke versie van zichzelf te tonen. Hij begon driftig van achteruit en sloot zijn grootse optreden af met een doelpunt dat die proactieve houding onderstreepte: bal veroveren, 1 tegen 1 met de doelman en goal."

Depay
Marca had ook enkele woorden voor Memphis Depay, die met rugnummer 25 speelde omdat hij de 9 is kwijtgeraakt aan Lewandowski: "Spelers als Frenkie en Memphis bewezen dat zij, ondanks hun onzekere toekomst, bij de ploeg betrokken zijn en als er geen plaats voor hen is, dan is dat niet vanwege gebrek aan kwaliteit of omdat ze niet bij de speelstijl zouden passen."