Duitsers zien niets in nieuwe plannen UEFA: ‘Consequenties zijn onacceptabel’

15 mei 2019

Arne Dedert/dpa

De Deutsche Fussball Liga (DFL) heeft het voorstel van de UEFA om het Europees clubvoetbal drastisch te veranderen, afgewezen. De DFL, verantwoordelijk voor de Bundesliga en 2. Bundesliga, vindt de plannen van de UEFA niet passen vanwege de 'onacceptabele consequenties' voor de nationale competities.


Het voorstel van de UEFA en de European Club Association (ECA), waarbij de grootste voetbalclubs van het continent zijn aangesloten, is om het Europees clubvoetbal na 2024 op de schop te gooien. Dan loopt de huidige Europese kalender af.
3 toernooitjes
Op specifieke details wil de UEFA niet ingaan, omdat het nog om conceptvoorstellen gaat. Maar enkele zaken zijn al uitgelekt. Het meest prestigieuze  toernooi, een gelijkwaardige versie van de Champions League, bestaat uit 32 teams en kent promotie- en degradatieregelingen met de 8 slechtst presterende teams.

De 24 beste teams zullen ook het seizoen daarna op het hoogste niveau actief blijven. Dit betekent dat plaatsing voor Europees voetbal niet meer bereikt kan worden via de nationale competities.

Duitsers willen het niet
Voorzitter Christian Seifert van de Deutsche Fussball Liga zegt dat het vernieuwde plan zo niet doorgevoerd kan worden. "De consequenties voor de nationale competities zijn onacceptabel. We moeten de aantrekkelijkheid van de traditionele competities niet beschadigen met de miljoenen Europeanen die zo van het spelletje genieten."

De DFL heeft aangedrongen op het verbeteren van de plannen door de UEFA. "Er moet nadrukkelijk worden gekeken naar het aantal wedstrijden en de toegang tot internationale competities, 2 essentiële zaken", zegt Seifert. "De wijzigingen mogen geen gevaar vormen voor de toekomst. Dat zou het gehele Europese voetbal beschadigen en dat lijkt mij niet de insteek van de UEFA."