‘Eeuwig toptalent’ Canales hoopt op zijn 28e te debuteren voor Spanje: ‘Leek onhaalbaar’

21 maart 2019

Getty Images

Sergio Canales stond 10 jaar geleden bekend als een van de grootste talenten van Spanje, maar de begaafde linkspoot uit Santander speelde nog nooit een interland. Komende zaterdag kan de 28-jarige spelmaker van Real Betis zijn debuut gaan maken. "Ik had het nationale team al uit mijn hoofd gezet."


Spanje begint zaterdag in Mestalla, het stadion van Valencia, tegen Noorwegen aan de kwalificatie voor het EK 2020. Canales hoopt zijn debuut te mogen maken, maar is al blij met zijn plek in de selectie van bondscoach Luis Enrique.

Real Madrid
Canales speelde liefst 39 jeugdinterlands voor Spanje, maar zit deze week pas voor het eerst bij de selectie van La Furia Roja. Op zijn 17e maakte Canales zijn profdebuut namens Racing Santander, de club waar hij op zijn 10e al terechtkwam. Real Madrid sloeg in de zomer van 2010 toe en haalde hem voor 6 miljoen euro op. Bij Real moest de jonge Canales concurreren met Ángel Di María, Mesut Özil en Kaká, waardoor hij slechts 15 duels voor De Koninklijke speelde.

Zware blessures
Canales trok in de zomer van 2011 naar Valencia, maar daar sloeg het noodlot toe met 2 zware kruisbandblessures in oktober 2011 en april 2012. Canales stapte in januari 2014 voor 3,5 miljoen euro over naar Real Sociedad, waar hij in december 2015 opnieuw zijn kruisband afscheurde. Zijn linkerknie onderging 3 zware operaties. "Of ik wel een heb overwogen om te stoppen? Nee, nooit. Ik bleef tijdens mijn revalidaties altijd dromen over een terugkeer op het veld en stelde mezelf mooie doelen. Ik probeerde iedere dag optimistisch te blijven.” 

'Leek onhaalbaar'
Canales droomde echter nooit van een interland voor Spanje. "Ik droomde gewoon van fit worden en wedstrijden spelen, maar het nationale team leek onhaalbaar,” vertelt hij in een openhartig interview aan de Spaanse sportkrant Marca. "Ik wilde gewoon weer een hoog niveau halen bij mijn club, maar ik heb mijn eigen verwachtingen ruimschoots overtroffen."

40 duels: 8 goals en 4 assists
Canales kwam dit seizoen bij Real Betis, dat hem afgelopen zomer transfervrij oppikte bij Real Sociedad, al tot 40 wedstrijden. Daarin was de linksbenige middenvelder goed voor 8 goals en 4 assists.

Siempre he querido pensar a lo grande y la llamada de la selección española jugando en el @realbetisbalompie es un sueño cumplido. He estado en todas las categorías inferiores de España y ahora voy a disfrutar de la absoluta en el mejor momento de mi carrera. Para mí esta convocatoria significa que nunca hay que rendirse y que si crees en algo, por muchos baches que haya, sacrifícate y pelea por ello!!! ⚽

41.2k Likes, 1,359 Comments - Sergio Canales (@sergiocanalesoficial) on Instagram: "Siempre he querido pensar a lo grande y la llamada de la selección española jugando en el..."