🎥 | EK-kwalificatie: Denemarken grijpt ticket in duel met Ierland, Italië slacht Armenië

Sjors Tanis • 23:43, 18-11-2019 / Laatste Update: 08:42, 05-01-2024

Oranje, dat al geplaatst is, speelt dinsdag pas de laatste EK-kwalificatiewedstrijd, maar maandagavond waren er genoeg andere potjes. In Groep D, F en J werd gevoetbald, maar enkel in Groep D was er nog spanning.

Check hier wat er gebeurde vanavond op de internationale velden!

Groep D

In deze groep vochten Ierland en Denemarken in een onderling gevecht uit wie naast Zwitserland in deze groep naar het EK mocht. Denemarken had genoeg aan een gelijkspel, maar de Denen leken op bezoek in Ierland zelfs te gaan winnen. Met Christian Eriksen en Lasse Schöne in de basis en Kasper Dolberg als invaller kwam Denemarken op 1-0 in Ierland door een doelpunt van Martin Braithwaite na 73 minuten. Matt Doherty maakte 5 minuten voor tijd nog gelijk, maar verder kwam Ierland niet, waardoor Denemarken naar het EK gaat.

Ierland zal nu via de play-offs een ticket moeten afdwingen voor het EK. Zwitserland won in de andere wedstrijd in deze groep met 6-1 bij Gibraltar.

Groep F

In Groep F waren Spanje en Zweden al geplaatst, maar zij deden hun sportieve plicht en wonnen hun laatste kwalificatieduel. Spanje won met 5-0 van Roemenië en bijna alle doelpunten vielen in de 1e helft: Fabián Ruiz, 2 keer Gerard Moreno en een eigen doelpunt van Adrián Rus zorgden bij rust voor een comfortabele Spaanse voorsprong. In de slotfase zette invaller Mikel Oyarzabal de eindstand op het scorebord: 5-0.

Zweden won met 3-0 van de Faeröer Eilanden (onder meer door een treffer van John Guidetti) en Noorwegen, dat als 3e eindigt in de groep, won met 2-1 in en van Malta.

Groep J

Ook in deze groep waren de kaarten al geschud: Italië en Finland eindigen op de plekken 1 en 2 in de groep. Italië sloot de kwalificatie in stijl af: de ploeg won met maar liefst 9-1 van Armenië en blijven zo zonder puntenverlies. Ciro Immobile (2 keer), Nicolò Zaniolo (2 keer), Nicolò Barella, Alessio Romagnoli, Jorginho, Riccardo Orsolini en Federico Chiesa maakten de doelpunten namens de Italianen. Edgar Babyan scoorde tegen na een blunder van inval-doelman Alex Meret.

Finland, dat dus ook al geplaatst was, verloor, ondanks een treffer van topscorer Teemu Pukki, met 2-1 in en van Griekenland. Pukki zette de Finnen in de 27ste minuut op voorsprong, maar na de pauze wisten de Grieken de achterstand om te buigen en toch nog te winnen.

Bosnie-Herzegovina won in deze groep met 3-0 van en in Liechtenstein, maar eindigt door de zege van Griekenland als 4e in de groep. Tóch kan Bosnië nog verder in verband van de prestaties in de UEFA Nations League, in tegenstelling tot Griekenland.