EK voetbal 2024 krijgt meer vorm: openingsduel in München, finale in Olympiastadion Berlijn

11 mei 2022

Getty Images
ek-voetbal-2024-krijgt-meer-vorm-openingswedstrijd-in-munchen-finale-olympiastadion-berlijn-clusters-in-poulefase-om-reistijden-teams-en-fans-te-verminderen-philipp-lahm-uefa

De UEFA heeft details bekend gemaakt over het EK voetbal 2024 in Duitsland. Zo zal de finale worden gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn.


Het Europees kampioenschap begint 14 juni 2024 en eindigt exact een maand later.

München decor 1e wedstrijd
Duitsland is als gastland automatisch geplaatst voor het EK en zal zoals gebruikelijk de openingswedstrijd spelen. Dat duel wordt afgewerkt in München. Op 14 juni dus. De rest van het speelschema wordt bekend gemaakt tijdens de loting voor het eindtoernooi op 2 december 2023 in Hamburg. De loting voor de kwalificatie is op 9 oktober 2022 in Frankfurt.

Nieuwe regels om reistijden te verminderen
Voor het eerst zullen de speelsteden worden ingedeeld in verschillende clusters. Bij het EK 2024 zijn dat er 3: 'Noord/Noord-Oost' (Berlijn, Hamburg en Leipzig), West (Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen en Keulen) en 'Zuid' (Frankfurt, München en Stuttgart).

Poulewedstrijden zullen enkel in 2 van deze clusters worden gespeeld. Deze regel is ingevoerd om reistijden te verminderen voor zowel de teams als de fans. Alle nieuwe voorschriften zijn vanaf 16 mei te vinden op UEFA.com.

Lahm als directeur
Philipp Lahm, in 2014 wereldkampioen met Duitsland, is de toernooidirecteur van EURO2024. Hij reageerde op de eerste inzichten: "Ik heb er vertrouwen in dat EURO2024 een aantrekkelijk toernooi wordt. Veel van de beste teams ter wereld doen mee en dat in een land in het hart van Europa. We kunnen uitkijken naar prachtige wedstrijden en een spannend toernooi in ieder opzicht."