EK voetbal: waarom je Turkije nóóit te vroeg moet afschrijven

Robert Hüsken • 13:48, 09-06-2021 / Laatste Update: 10:44, 08-01-2024

Turkije op een eindronde. Het is iets magisch. Soms hebben de Turken zo'n team dat het land ineens tot grote hoogte kan laten stijgen. Misschien niet de beste spelers ter wereld, maar de winnaarsmentaliteit en het teamgevoel brengt de Turken heel ver. Voor Turkije begint het EK vrijdag in Rome tegen Italië.

Toch begon dit 'magische' eigenlijk pas in 2002. Na een treurig EURO 2000 in Nederland en België, haalde Turkije op het WK in Japan en Zuid-Korea de halve finale (na de onderstaande golden goal in de kwartfinale tegen Senegal). Uiteindelijk was Brazilië te sterk. Turkije werd 3de op het WK van 2002.

Het magische EK van 2008

Turkije haalde hierin de halve finales. Maar de manier waarop, zal niemand meer vergeten. Turkije stond in de laatste groepswedstrijd na 75 minuten met 2-0 achter tegen Tsjechië, maar boog die achterstand in de laatste minuten om naar 3-2. Daardoor ging Turkije door.

In de kwartfinale tegen Kroatië leek het Turkse sprookje dan toch ten einde te komen. Kroatië maakte in de laatste minuut van de verlenging de 1-0. Maar wéér toonde Turkije veerkracht. Terwijl niemand meer kon lopen, pegelde Semih Sentürk de 1-1 binnen in de 120ste minuut. Turkije won vervolgens na 3 gemiste strafschoppen van Kroatië.

Ook in de halve finale tegen Duitsland maakte Semih in de slotfase de gelijkmaker voor Turkije (2-2). Maar Duitsland liet zien dat er maar 1 ploeg altijd in de laatste minuut kan winnen: Philip Lahm maakte in de laatste minuut de 3-2, waardoor het doek voor Turkije viel in de halve finale.

EK 2016

Turkije miste het EK van 2012, maar 4 jaar later was het weer tijd voor een Turks mirakel. Door een zieke vrije trap van Selçuk İnan in de 89ste minuut tegen IJsland (1-0), plaatste Turkije zich als 1 van de beste nummers 3 uit de kwalificatie voor het EK voetbal. Op het EK nam Kroatië revanche van de pot in 2008, en schakelde samen met Spanje de Turken al uit in de groepsfase.

Hoe ver kan het team van Turkije op het uitgestelde EURO2020 komen?