EL: Supertalent Joao Felix schiet Benfica voorbij Eintracht, Arsenal verslaat Napoli

BSR

Trevor Wagener • 00:55, 12-04-2019 / Laatste Update: 17:09, 05-01-2024

De heenwedstrijden van het tweeluik in de kwartfinales van de Europa League zitten erop! Het tweede belangrijkste Europese toernooi voor voetbalclubs is altijd een garantie voor spektakel, zo ook bij deze 4 wedstrijden van donderdagavond.

In de Portugese hoofdstad Lissabon ging het los bij Benfica tegen Eintracht Frankfurt. Bij de thuisploeg bleek het 19-jarige mega-talent Joao Felix van onschatbare waarde. Na de directe rode kaart van Frankfurt-speler Evan N'Dicka benutte Felix in de 21ste minuut een penalty: 1-0.

Eintracht, waarbij Jetro Willems en Jonathan de Guzman allebei op de reservebank moesten beginnen, kwam in de 40ste minuut nog wel op gelijke hoogte via Luka Jovic. Daarna was het Felix die Benfica vlak voor rust op 2-1 voorsprong zette.

In de 2e helft kon Eintracht met een man minder maar weinig inbrengen tegen De Adelaars die onder aanvoering van de middenvelder in de 2e helft vrolijk doorgingen met aanvallen. Ruben Dias maakte er 10 minuten na rust 3-1 van op aangeven van, jawel... Joao Felix. Die laatste bekroonde zijn avond door 4 minuten daarna voor de 4-1 te tekenen. Goncalo Pacienca deed daarna wel iets terug voor Eintracht, dat - met De Guzman als invaller - mede door deze goal nog enigszins kans maakt in de return op de halve finales.

Arsenal - Napoli 2-0

In een wedstrijd die uiteindelijk 'maar' 2 goals kende, kwamen de Londenaren als winnaar uit de strijd. Dit hadden zij te danken aan de Napolitanen, die veel te nerveus aan de wedstrijd begonnen en in de 1e helft nauwelijks kansen wisten te creëren.

Arsenal lukte dat wel en kwam via Aaron Ramsey - die volgend seizoen in de Serie A bij Juventus speelt - verdiend op voorsprong. Nadat Kalidou Coulibaly namens Napoli zijn eigen doelman passeerde nadat hij een schot van Lucas Torreira leek te blokken: 2-0.

In de 2e helft kwamen de Italianen uit hun schulp, maar dit leidde niet tot grote kansen. Ja wel, 1: Piotr Zielinski werkte de bal op prima aangeven van Lorenzo Insigne oog in oog met Petr Cech over het Engelse doel. Ditzelfde deed Ramsey aan de andere kant, waardoor het maar bij 2-0 bleef.

Villarreal - Valencia 1-3

Het Spaanse onderonsje werd al vroeg in het duel een echte wedstrijd. Valencia-middenvelder Dani Parejo dacht na 6 minuten de score te openen, maar zijn penalty ging mis. Gelukkig voor hem scoorde Goncalo Guedes de rebound. Nadat veteraan Santi Cazorla Villarreal vanaf de stip op 1-1 zette, ging het voor de thuisploeg mis in blessuretijd.

Doelpunten van Daniel Wass en opnieuw Goncalo Guedes zorgden ervoor dat Villarreal zich - waarschijnlijk - kan focussen op de competitie. De ploeg moet in Mestalla minimaal 3 doelpunten maken om hun Europese avontuur een vervolg te geven. In La Liga staat Villarreal er matig voor: Na 31 potjes heeft de ploeg maar 30 punten, even veel als nummer 17 Real Valladolid.

Slavia Praag - Chelsea 0-1

Bij de Tsjechen kwam oud-Excelsior-aanvaller Mick van Buren pas na 82 minuten binnen de lijnen bij een 0-0 tussenstand. Lang leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen, waardoor er voor Slavia op Stamford Bridge nog van alles te verdienen viel wat de halve finales aangaat. Maar door een late goal van Marcos Alonso, staat de ploeg van Maurizio Sarri al met 1 been in de halve finale.