Engelse voetbalfans mogen na 36 jaar hopen op terugkeer van alcohol op de tribunes

24 september 2021

Pool via REUTERS

Het drinken van alcohol op de tribunes is sinds 1985 al verboden in Engelse stadions, maar de Britse politica Tracey Crouch (46) zal binnenkort een plan indienen om te beginnen met een pilot waarbij supporters ook op hun stoeltje bier kunnen drinken. "Nu drinken fans snel 1 of 2 pints in de rust, dat is natuurlijk ook niet goed.”


Tracey Crouch, parlementslid van de Conservative Party en voormalig minister van Sport, ​​zal binnenkort een rapport publiceren met als belangrijkste aanbeveling de verandering in de manier waarop alcohol wordt geconsumeerd in en rond stadions. Al 36 jaar is het voor fans in voetbalstadions verboden om te drinken op de tribunes, maar in de gangen onder de tribunes wordt wel alcohol geschonken en gedronken, net als in de pubs rond het stadion uiteraard.

Een pint achterover gooien
"Onze kijk op alcohol en voetbal is achterhaald. We dwingen supporters die alcohol willen drinken tijdens de wedstrijd om nu snel een pint (0,56 liter, red.) achterover te gooien tijdens de rust, maar iedereen weet dat het niet goed is om veel en snel te drinken. Dat is een ongezond aspect van onze supporterscultuur”, zegt Crouch tegen The Times.

Wembley
Donderdag besprak ze bij de Londense club Dulwich Hamlet haar plannen met onder meer prins William (zelf supporter van Aston Villa) en Peter Crouch, die geen familie is van de politica. Crouch beseft dat er altijd discussie zal zijn rond het onderwerp alcohol. "Het helpt natuurlijk niet als je scènes ziet zoals we die zagen op Wembley op de dag van de finale tegen Italië", zegt ze, doelend op de honderden fans die zonder tickets op zak het stadion bestormden. 


"Maar daarom zou ik het plan eerst testen. Laten we gegevens verzamelen en kijken hoe we alcohol en voetbal tot een gezonde relatie kunnen brengen. Het gaat ook over clubs, vooral kleine clubs, in staat te stellen zichzelf in stand te houden.”

Alcohol op tribunes verboden
In de hoogste 4 divisies (Premier League, Championship, League One, League Two) is alcohol op de tribunes verboden. In de competities daaronder mag er wel gedronken, net als bij cricket en rugby.