Europese clubs maken zich zorgen en willen in coronacrisis minder strenge Financial Fair Play

26 maart 2020

Getty Images

Het voortbestaan van Europese voetbalclubs wordt door de coronacrisis bedreigd. Dat schrijft voorzitter Andrea Agnelli van de ECA, de associatie van Europese clubs. Hij meldt in een brief aan de meer dan 200 aangesloten clubs dat de ECA met de Europese bond UEFA praat over het verlichten van de strenge financiële regels waar de clubs aan moeten voldoen.


Persbureau Reuters citeert uit de brief van Agnelli, die ook voorzitter is van Juventus. "We zijn allemaal voetbalmanagers die verantwoordelijk zijn voor het welzijn en het voortbestaan van de clubs die we beheren en die nu worden geconfronteerd met een reële bedreiging. Het voetbal staat stil, zo ook de inkomstenstromen waarvan we onze spelers, personeel en andere bedrijfskosten moeten betalen", aldus Agnelli.

Financial Fair Play
De Italiaan schrijft verder dat de ECA strategieën uitwerkt om die financiële zorgen te tackelen. Een verlichting van de regels van Financial Fair Play zou welkom zijn. De clubs mogen zich sinds 2011 niet meer diep in de schulden steken om dure aankopen te doen en hoge spelerssalarissen te betalen. De UEFA stelt tegenwoordig een hoop financiële voorwaarden.