FC Barcelona likt de wonden na rampavond: ‘We zijn geknakt, we balen en we zijn boos’

REUTERS

Martijn Baars • 11:26, 18-01-2021 / Laatste Update: 19:54, 04-01-2024

FC Barcelona likt maandag zijn wonden nadat het zondag de kans liet liggen om de eerste prijs van het seizoen te pakken. De frustratie en rode kaart van Messi in de verloren finale van de Spaanse Supercup zeiden eigenlijk alles.

FC Barcelona zal Lionel Messi vermoedelijk 2 en hooguit 4 wedstrijden vanwege een schorsing moeten missen; de 1e is donderdag een bekerwedstrijd tegen derdeklasser Cornellà, uit een voorstad van Barcelona. De Argentijn incasseerde bij een 3-2 achterstand tegen Athletic de Bilbao zijn 1e rode kaart in 753 wedstrijden voor Barça na een klap in het gezicht van tegenstander Asier Villalibre. "Hij sloeg een tegenstander met de arm met flinke kracht terwijl de bal in het spel was, maar op te grote afstand om gespeeld te worden,” schreef scheidsrechter Gil Manzano in zijn rapport.

Koeman snapt Messi wel

Trainer Ronald Koeman verdedigde zijn sterspeler na afloop. "Ik begrijp de frustratie van Messi. Elke keer als een speler wilde dribbelen, werd-ie vastgehouden of neergehaald. Maar ik ga niet over scheidsrechters praten,” zei de Nederlander, die zijn ploeg verweet 2 tegendoelpunten, de gelijkmakers, op de slechtst mogelijk momenten te hebben weggegeven.

'Ik ben niet boos'

"Ik ben niet boos, denk dat de ploeg goed heeft gespeeld. Maar een paar momenten in de wedstrijd zijn beslissend geweest. Eerst maken ze gelijk op slag van rust, en daarna nog eens vlak voor het einde van de wedstrijd. Daar moet je beter verdedigen, harder zijn in het eigen strafschopgebied. De ploeg die als laatste scoort, gaat altijd met meer vertrouwen de verlenging in."

'Geen stap achteruit'

En vertrouwen leek Barcelona juist op te bouwen, in de laatste weken, met een serie wedstrijden zonder nederlaag en het oprukken naar de 3e plaats in de Primera División. Daarover maakt Koeman zich geen zorgen: "Dit betekent geen stap achteruit in onze weg vooruit.”

'Geen geloof'

Maar Barça had juist zo’n ‘mindere’ prijs als de Supercup hard nodig om vertrouwen te tanken. 'Geen geloof', kopte de sportkrant El Mundo Deportivo. 'Jullie hadden hem', was de voorpagina van Sport. In de kranten was kritiek op het spel van Barcelona, dat in de 1e helft nauwelijks in de buurt van het doel van een harder werkend en fanatieker Athletic de Bilbao kwam en pas na een half uur voor het eerst op doel schoot. Het 2e schot, van Griezmann, was gelijk raak.

'Geknakt'

"We zijn geknakt, we balen en we zijn boos,” zei de Fransman, die in de 2e helft ook de 2-1 maakte. Hij was de enige speler die na afloop de media te woord stond en was ook kritisch: "We hebben bij de doelpunten niet goed verdedigd… We moeten beter overleggen, meer naar elkaar roepen.”

Het was invaller Villarrubia die bij een vrije trap in de 89ste minuut vrij kon inkoppen. Snel in de verlenging maakt Williams met een prachtige uithaal in het winnende doelpunt. Athletic de Bilbao vierde de titel uitbundig.