FC Barcelona wil nog steeds door met de Super League: ‘Het is absoluut noodzakelijk’

22 april 2021

EPA

De kersverse Barcelona-voorzitter Joan Laporta wil nog altijd geen afscheid nemen van de plannen om een European Super League (ESL) te starten. Sterker nog: de chef noemt het ‘noodzakelijk’ dat een dergelijke competitie er komt.


Zondagnacht maakten 12 clubs (waaronder Barcelona) bekend dat zij een Super League wilden gaan oprichten. Er kwam direct een storm van kritiek op die plannen, waarna dinsdag de zeepbel alweer uit elkaar leek te spatten. De 6 Engelse clubs stapten uit het plan, terwijl inmiddels ook Atlético Madrid, Internazionale en AC Milan bekend hebben gemaakt dat zij er geen heil meer in zien. 9 van de 12 oprichters zijn dus al afgehaakt.

'Absoluut noodzakelijk'
Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez vindt het nog altijd een goed idee, dat geldt ook voor Juventus-preses Andrea Agnelli: die 2 worden ook gezien als de grote roergangers. Vanuit Barcelona bleef het echter lange tijd stil. Tot nu, want voorzitter Laporta heeft tegenover TV3 een interview gegeven over het gehate idee. En wat blijkt? Hij ziet het (ondanks alle ophef en de ontmanteling die er inmiddels heeft plaatsgevonden) nog steeds zitten. "Het is absoluut noodzakelijk”, zo stelt hij.


'Nog steeds op tafel'
En dus is de Super League wat hem betreft nog lang niet van de baan. "We zullen gaan praten met de UEFA. Het is nodig, maar uiteindelijk zullen de leden van Barcelona het laatste woord hebben. Het moet een attractieve competitie worden. Op sommige clubs is druk uitgeoefend (om eruit te stappen) maar het voorstel ligt nog steeds op tafel.”

'Hij stond flink onder druk'
Eerder kreeg Laporta nog steun van UEFA-baas Aleksander Ceferin, die woest was op de Super League-plannen en de 12 initiatiefnemers. "Ik ben door al die clubs teleurgesteld, maar door Barcelona nog het minst", stelde hij. "Laporta is pas net aangesteld. Ik heb 2 of 3 keer met hem gesproken, hij stond flink onder druk door de financiële situatie van de club.”