Feyenoord moet zwakke 1e helft tegen Rangers bekopen met nederlaag

BSR

Trevor Wagener • 00:52, 20-09-2019 / Laatste Update: 21:43, 04-01-2024

Feyenoord kende tegen Rangers in Glasgow een Europese avond om snel te vergeten: op Ibrox werd het 1e Europa League-duel met 1-0 verloren. Het was tevens de 1e officiële nederlaag voor Feyenoord van het seizoen.

De wedstrijd begon met een minuut stilte en een daverend applaus voor de onlangs overleden Fernando Ricksen. Het overlijden van de Rangers-legende sloeg ook in Glasgow in als een bom en als gevolg hiervan hadden sommige Rangers-fans oranje kleren of accessoires bij zich. Op de 1e 5 minuten na kende Feyenoord een hectische 1e helft, waarin het zwaar naar achteren gedrukt werd.

Na 10 minuten leek het al mis te gaan toen Edgar Ié de bal ongelukkig op zijn arm kreeg en scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz onverbiddelijk naar de stip wees. Rangers-aanvoerder James Tavernier mocht het cadeautje verzilveren, maar faalde vanaf 11 meter: hij schoot, ondanks dat Kenneth Vermeer in de goede hoek lag, op de paal. De Nederlandse voetbalvolgers hoopten dat dit Feyenoord wakker zou schudden, maar niks bleek minder waar. Kort hierna schoot Scott Arfield buiten bereik van Vermeer op de paal.

Kansenregen

Naderhand vond spits Alfredo Morelos de paal en was het wachten op de 1e goal van de wedstrijd, en dan vooral: de 1e goal van Rangers. Die viel uiteindelijk ook. Aanvaller Sheyi Ojo schoot van een meter of 20 kiezelhard raak. Feyenoord, dat onzeker oogde, stapte niet uit, liet Rangers haar gang gaan en mocht blij zijn dat het bij rust 'maar' 1-0 stond. Ibrox kon haar geluk niet op en duizenden Schotten zongen en sprongen voor wat zij waard waren.

Het 2e bedrijf begon Feyenoord ietsje zekerder aan de wedstrijd. Steven Berghuis testte in de 50ste minuut Rangers-keeper Allan McGregor voor het eerst. Zijn schot werd gepareerd, nadat eerder Eric Botteghin net niet bij een hoge voorzet kon.

Betere 2e helft

Kort daarna schoot Leroy Fer, na een mooie aanval van Feyenoord via Sam Larsson, een hakkende Berghuis en een eveneens hakkende Orkun Kokcü, hoog over. Toch leek Feyenoord wakker en zorgde het in de 1e 10 minuten na rust voor meer gevaar dan in heel de 1e helft.

Na mooi wegdraaien probeerde Larsson het van 25 meter, maar zijn schot miste kracht en venijn en was dus een makkelijke vangbal voor McGregor. Feyenoord drong in het vervolg van de 2e helft aan en zette deze keer Rangers met haar rug tegen de muur. McGregor redde wel geweldig op de inzet van invaller Luciano Narsingh.

Pompen en toch verzopen

Hij schoot op snelheid richting de lange hoek, maar de Rangers-keeper doorzag dat. Ook Jens Toornstra, die inviel voor Luis Sinisterra, was gevaarlijk: McGregor stompte zijn gevaarlijke vrije trap weg waardoor Feyenoord niet tot scoren kwam.