FIFA-chef Wenger: ‘Op WK 2022 automatisch buitenspel-systeem’

8 april 2021

ANP

Als het aan Arsène Wenger ligt wordt op het WK voetbal van 2022 in Qatar al gebruikgemaakt van een systeem dat automatisch een signaal geeft als iemand buitenspel staat. Wenger, meer dan 20 jaar coach van Arsenal en nu bij de FIFA in dienst als directeur voetbalontwikkeling, hoopt zo de scheidsrechters extra ondersteuning te kunnen bieden.


De 71-jarige Fransman weet dat er aan gewerkt wordt. "Ik denk dat een systeem met automatische buitenspeldetectie tegen 2022 klaar zal zijn”, zei Wenger in de uitzending Living Football van de FIFA. "Als dan een speler in buitenspelpositie loopt krijgt de grensrechter meteen een signaal op zijn horloge.”Gemiddeld 70 seconden wachten
Het automatische systeem moet het werk van de videoscheidsrechter (VAR) makkelijker maken en vooral zorgen dat het sneller duidelijk is of een speler buitenspel stond of niet. Wenger: "Op dit moment moeten we gemiddeld 70 seconden wachten op een beslissing van de VAR over buitenspel. Soms loopt die tijd nog langer op, als het echt millimeterwerk is. Het is belangrijk dat daar iets aan gedaan wordt."

Alleen de VAR wordt geïnformeerd
De International Football Association Board (IFAB), dat de spelregels in het voetbal vastlegt, liet in maart in samenspraak met de FIFA weten een semiautomatisch systeem te willen testen rond buitenspeldetectie. Dat systeem zou de VAR, en niet de scheidsrechter of grensrechters op het veld, informeren in geval van buitenspel.