FIFPro is bezorgd over inlevering spelerssalarissen vanwege coronavirus

28 maart 2020

De internationale spelersvakbond FIFPro heeft zorgen over dat steeds meer clubs snijden in de spelerssalarissen naar aanleiding van het stilliggen van de competities vanwege de uitbraak van het coronavirus. "We roepen clubs op om met de nationale vakbonden te overleggen wat er moet gebeuren", schrijft de FIFPro zaterdag in een verklaring op hun eigen website.


Onder de clubs die hebben gekort op de spelerssalarissen zitten ook Europese grootmachten. Zo zouden de spelers van FC Barcelona, die jaarlijks 500 miljoen euro verdienen, tijdelijk liefst 70 procent van het loon moeten inleveren.

"We begrijpen de problemen, maar het kan niet zo zijn dat zaken waar spelers recht op hebben zomaar aan de kant worden geschoven", aldus de FIFPro. Bij relatief kleinere clubs namen de spelers niet zomaar genoegen met een verlaging van het salaris.

Problemen
Bij FC Sion weigerden 9 spelers dat of ze reageerden te laat, waarna ze door de club op staande voet werden ontslagen. "Buiten enkele Europese topcompetities om is er vaak sprake van geringe inkomsten voor voetballers. In veel landen verdienen ze echt niet meer dan een modaal salaris. Daardoor worden nu veel spelers heel zwaar getroffen."

In Nederland hebben clubs tot voor zover bekend niet gesneden in de spelerssalarissen, maar velen, waaronder PSV, hebben wel werktijdverkorting aangevraagd voor de spelers en het personeel, waardoor zij niet hoeven te vrezen voor hun baan.