Frenkie de Jong over ‘slechte dag’ bij debuut: ‘Was niet goed genoeg’ (video)

17 augustus 2019

FC Barcelona-middenvelder Frenkie de Jong heeft een slecht gevoel overgehouden aan zijn officiële debuut voor de Catalanen. Barcelona startte het nieuwe seizoen in La Liga vrijdagavond met een 1-0-nederlaag bij Athletic de Bilbao.


"Dit was een slechte dag. We speelden niet goed en beginnen de competitie met een nederlaag, dus we zijn allemaal heel teleurgesteld", zei een balende De Jong, die de hele wedstrijd in het veld stond, na afloop tegen Ziggo Sport.

Geen doorslaggevende rol
De van Ajax overgekomen Oranje-international slaagde er in zijn 1e officiële wedstrijd niet in zijn stempel te drukken. Barcelona speelde een mastige wedstrijd en incasseerde vlak voor tijd de 1-0 na een schitterend doelpunt van Aritz Aduriz.

"Athletic zette hoog druk met veel intensiteit", zag de 22-jarige De Jong, die in Bilbao een middenveld vormde met Sergi Roberto en Carles Aleñà en daardoor onder anderen Sergio Busquets en Ivan Rakitic op de bank hield.
"Normaal hebben we genoeg kwaliteit om ons daar onderuit te spelen, maar dat deden we dit keer in ieder geval niet goed genoeg."

Matig spel
Zijn team speelde iet wat chaotisch. "We vonden de oplossing niet, waren slordig en maakten veel verkeerde keuzes. Dan kom je in het spel van Athletic en dan speel je tegen een ploeg die thuis gewoon heel goed is." De Jong stond een week geleden in een oefenwedstrijd tegen Napoli, die met 0-4-winst gewonnen werd, ook al aan de aftrap bij Barcelona en speelde toen een verdienstelijk duel.

De voormalige speler van Willem II was dan ook niet verbaasd dat hij ook tegen Athletic mocht starten. "Of het een verrassing is dat ik in de basis stond? Ik weet het niet, voor de mensen van buitenaf geldt dat misschien meer. We begonnen tegen Napoli ook met dit elftal, al speelden we toen een stuk beter."

Prima ontvangst
Ondanks die valse start kijkt De Jong met een lekker gevoel terug op zijn eerste weken bij Barcelona, dat minstens 75 miljoen euro betaalde om hem los te weken bij Ajax. De 9-voudig international voelde zich vanaf het 1e moment welkom.

"Ik ben echt goed opgevangen door de jongens en direct in het team opgenomen. Ze betrekken me in alles, sturen me naar leuke restaurants en dat soort dingen. De stijl van voetballen is ook een beetje hetzelfde als bij Ajax, al zijn er wat verschillen. De eerste weken bevielen echt heel goed, maar tegen Athletic was het slecht."