Geheime lover legt angst van homoseksuele Premier League-speler bloot

12 mei 2018

Proshots

Homoseksualiteit is nog steeds not done in het profvoetbal. Een een bijzondere getuigenis in The Sun laat dat maar weer duidelijk blijken. Een ex-minnaar vertelt over zijn geheime relatie met een speler uit de Premier League en diens angst dat de affaire ooit ontdekt zou worden. “Want dan wordt zijn carrière gewoon vernietigd.”


4 jaar lang had de speler uit de Engelse hoogste voetbalafdeling - die ook international is - een relatie met een mannelijke mode-ontwerper. Die geheime minnaar doet nu zijn verhaal bij The Sun. Zo hoopt hij dat het voetbalwereldje eindelijk accepteert dat homoseksualiteit er gewoon bij hoort. Inmiddels is de Premier League-speler getrouwd met een vrouw en heeft hij een kindje, juist omdat hij bijzonder veel angst had dat zijn ware geaardheid ooit openbaar zou worden.

Rare omgeving
“De Premier League is een heel rare omgeving voor homo’s of mensen die biseksueel zijn”, aldus de geheime lover. “Het is een moderne instelling, maar tóch klikt het helemaal niet met onze maatschappij. Op straat kijkt niemand nog vreemd op wanneer 2 mannen of vrouwen hand in hand lopen, maar in de voetbalwereld kan je carrière gewoon geruïneerd worden. Daarom mag zijn identiteit allerminst naar buiten komen.” The Sun kent de naam van de speler, maar koos ervoor om deze geheim te houden.

Steun van team
“Maar het probleem ligt niet zozeer in de kleedkamer”, verduidelijkt de 21-jarige man. “Veel van zijn ploeggenoten weten namelijk dat hij homoseksueel, of eigenlijk biseksueel, is. Ze hebben er helemaal geen problemen mee, integendeel. Ze steunen hem. Waar hij wel bang voor is zijn de supporters. Zij kunnen zo hard zijn. Spottende liedjes vanaf de tribune wanneer hij op het veld staat: hij wil er gewoon niet aan denken.”

Emotionele marteling
De 2 mannen ontmoetten elkaar 4 jaar geleden in een nachtclub dankzij gemeenschappelijke vrienden. Ze groeiden maand na maand steeds meer naar elkaar toe. “Maar meteen merkte ik dat hij zich schaamde om zijn geaardheid. Het leek alsof hij iets schandelijk met zich meedroeg. Dat zou toch niet mogen in 2018?” Toch bleven de tortelduifjes afspreken en gingen ze telkens een stap verder. “Er was één belangrijke voorwaarde: ik moest hem beloven dat ik het aan niemand zou vertellen. Ikzelf stond er niet bij stil dat hij een voetballer was. Ik keek gewoon naar de persoon. Voor hem lag de situatie duidelijk heel anders. Constant liegen en verstoppen hoe je werkelijk bent is een enorme emotionele 'marteling'.”