Hoe fans van ADO en Juventus ooit dikke vrienden werden

16 april 2019

ANP

Ajax speelt vanavond de return tegen Juventus in de kwartfinale van de Champions League. Een bijzonder knappe prestatie, goed voor het hele Nederlandse voetbal. Voor welke club je in Nederland ook bent, iedereen hoopt waarschijnlijk toch stiekem dat Ajax het goed doet.


Behalve bij ADO Den Haag. Niet alleen omdat de club nou niet echt vriendjes is met de Amsterdamse club. Ook omdat ze juist wél vrienden zijn met de club uit Turijn. Die vriendschap ontstond precies 30 jaar geleden. Lees hier hoe deze clubs van een heel verschillende grootte de beste vrienden werden.

Alles begon in België
Om het allemaal nog maar iets opvallender te maken: de vriendschap begon in België. In Luik, om precies te zijn. Daar werd op 23 november 1988 een wedstrijd gespeeld tussen Club Luik (toen nog een profclub) en Juventus.

Een paar fans van (destijds nog) FC Den Haag vonden Juventus best een mooie club en dit was hun kans om ze redelijk dicht bij huis aan het werk te zien. Ze gingen met z'n allen naar de wedstrijd toe en kwamen daar in contact met een paar supporters van Juventus. Na een gezellige avond nodigden ADO-fans hun Italiaanse 'collega's' uit om op het eigen supporterstoernooi te komen spelen.

'Enorm leuke gasten'
Dat wilden de fans van Juventus wel. Het was namelijk best bijzonder, zeker voor die tijd, dat mensen uit een ander land speciaal naar jouw cluppie kwamen kijken.

In een interview met Omroep West vertelt Rob van Ravens, een ADO-fan die er bij was in Luik: 'Die Italianen vroegen of wij voor die Belgen waren of voor hun. Toen duidelijk werd dat wij daar voor Juve waren, werden we meteen een soort eregast. Onze vlag moest bij hun vlaggen hangen en zo waren we 'binnen' bij ze. Het waren dan ook echt enorme leuke gasten.'

Band werd sterker en sterker
Na die uitnodiging in het supportershome van ADO bleef het contact tussen Turijn en Den Haag bestaan. Sterker nog, de band werd eigenlijk steeds sterker. Zeker het toernooitje tussen supporters van verschillende profclubs deed de band heel goed.

"Dat supporterstoernooi in 1989 is de startdatum van onze vriendschap met de Italianen", zegt Jacco van Leeuwen, een ander ADO-fan in hetzelfde artikel van Omroep West. Fans van ADO bezoeken jaarlijks vele wedstrijden in Turijn, andersom komen ook Italianen naar Den Haag.

Uitshirt
Als je heel goed kijkt kun je in het stadion van ADO Den Haag wel eens een zwart-witte vlag zien wapperen. Andersom is het groen-geel van ADO ook in Turijn te bewonderen. In het seizoen 2016/2017 speelde ADO zijn uitwedstrijden in een tenue dat direct was afgeleid aan het beroemde zwart-wit van Juventus. Een van de vele blijk van waarderingen tussen beide clubs. Op steun uit Den Haag hoeft Ajax, meer nog dan normaal, dus niet te rekenen.