Hoe Gordon Banks begon met keepen: ‘Ik had de bus gemist’

12 februari 2019

BSR/Soccrates

Gordon Banks, die vandaag op 81-jarige leeftijd is overleden, staat bekend als 1 van de beste keepers ooit. Toch werd hij als kind nooit als groot talent gezien. Het had zelfs niet veel gescheeld, of Gordon Banks had nooit geweten dat hij een goede keeper was: allemaal dankzij 1 gemiste bus.


Als 15-jarig jochie stapte Banks elke zaterdag op de bus naar Sheffield om naar 1 van de 2 topclubs (Sheffield United of Sheffield Wednesday) te kijken. Op een zaterdag, toen hij van zijn werk af kwam, miste hij een bus. ,,Ik wist dat ik de 1e helft daardoor zou missen, dus ik besloot maar bij de lokale club te gaan kijken'', vertelde Banks aan TalkSport.

'Wil je keepen?'
Toevallig miste het team juist op die dag hun keeper. 1 van de spelers herkende de jongen die langs de lijn stond. ,,Jij keepte toch altijd op school? Kun je niet voor ons invallen.'' Het zouden uiteindelijk uitstekende vragen zijn.

12 goals
Maar het talent droop er niet gelijk van af. Banks: ,,Ik heb daarna nog een oefenpotje meegedaan en ik liet er 12 door. De trainer vertelde me na afloop: We zullen wel bellen als we je een keer nodig hebben.''

Uiteindelijk zou Banks een absolute keeperslegende worden. Hij won met Engeland het WK van 1966. Zijn bekendste redding kwam 4 jaar later, op het WK van 1970. Banks krabbelde een snoeiharde kopbal van Pelé uit het doel. De Braziliaan kon niet geloven dat de bal er niet in ging.