Hoe Red Bull de UEFA 'oplicht' met de 2 CL-tickets
i

Pro Shots / Witters

Hoe Red Bull de UEFA 'oplicht' met de 2 CL-tickets

Robert Hüsken • 16:42, 21-06-2017 / Laatste Update: 20:34, 05-01-2024

Volgens de regels van de UEFA mág het helemaal niet. Twee clubs van dezelfde eigenaar/geldschieter in de Champions League. Toch zullen RB Leipzig en Red Bull Salzburg komend seizoen allebei acteren in het miljoenenbal. Hoe heeft Red Bull dit gefixt?

RB Leipzig is in het debuutseizoen in de Duitse Bundesliga tweede geworden. Dat betekent directe plaatsing voor het hoofdtoernooi in de Champions League. De Oostenrijkse kampioen Red Bull Salzburg komt in de voorrondes uit. Denk maar niet dat er in de afgelopen maanden pas een belletje is gaan rinkelen bij 'oprichter' Red Bull. Achter de schermen wordt al jaren gewerkt aan een oplossing van dit probleem: hoe zorgen we ervoor dat deze clubs onafhankelijk lijken van elkaar en van Red Bull?

Missie Red Bull

We kunnen nu wel stellen dat ook deze missie van Red Bull geslaagd is. De UEFA is 'erin getrapt'. We krijgen twee blikjesclubs in de Champions League. Daarvoor hebben beide clubs in de afgelopen jaren diverse maatregelen moeten nemen. We zetten de 5 belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

1. De namen

Officieel komt de kampioen van Oostenrijk in de Champions League uit als FC Salzburg (geen sponsornamen). Red Bull Salzburg is ooit als speeltje begonnen bij Dietrich Mateschitz, de grote baas van Red Bull. Hij is een Oostenrijker en wilde een eigen voetbalclub. Dat project is groter en groter geworden, met meerdere clubs over de hele wereld. Met uiteindelijk RB Leipzig als slot. Want: met een Duitse club kun je nou eenmaal veel verder komen dan met een club in Oostenrijk. In Duitsland mogen clubs ook niet vernoemd zijn naar de hoofdsponsor, dus is het officieel: RasenBallsport Leipzig. Maar in de volksmond is het gewoon Red Bull Leipzig.

2. Red Bull officieel geen eigenaar

Red Bull is nu ook geen eigenaar meer van Salzburg. Slechts de hoofdsponsor. Bij Leipzig is Red Bull wel eigenaar, maar voor slechts 49 procent stemgerechtigd aandeelhouder. De overige 51 procent is in handen van leden. Dat zijn slechts een paar mensen, die toevallig ook een hoge functie bij Red Bull hebben.

3. Bestuurders

Ralf Rangnick en Oliver Mintzlaff zijn eigenlijk de belangrijkste namen in dit project. Rangnick was sportief directeur bij zowel Leipzig áls Salzburg. Verder stelde hij zichzelf twee seizoenen geleden aan als hoofdcoach van RB Leipzig en promoveerde met dat team naar de Bundesliga. Hij heeft zijn functie bij Salzburg laten vallen. Mintzlaff was de voetbalchef van Red Bull: dus eigenlijk chef van alle Red Bull-clubs in de wereld. Die functie heeft hij laten vallen, omdat hij ook al CEO bij RB Leipzig was.

4. Shirts

Eerder schreven we al dat RB Leipzig waarschijnlijk een totaal ander tenue zou krijgen. Ook dat is al een aantal jaar geleden bedacht. Salzburg zal komend seizoen ook in een ander shirt spelen in de Champions League. Dit om te voorkomen dat een speler van Salzburg per ongeluk in een Leipzig-shirtje speelt, zoals vorig seizoen.

5. Onderlinge transfers

In feite acteert Red Bull Salzburg de laatste tijd als soort van opleidingsclub voor RB Leipzig. Talenten die nog niet goed genoeg zijn voor RB Leipzig worden goedkoop gehaald door Salzburg en later 'verkocht' aan Leipzig. De Duitsers merken inmiddels ook dat als zij zich melden voor een speler, de vraagprijs ineens omhoog schiet. Toch ruikt dit vies. Salzburg krijgt minder sponsorgeld van Red Bull (minder dan 30 procent), maar meer transferinkomsten. Toptalenten als Dayot Upamecano (10 miljoen), Stefan Ilsanker (3 miljoen), Bernardo (6 miljoen) en Naby Keita (15 miljoen) gingen van Salzburg naar Leipzig. Beide clubs zijn de onderlinge transfers gaan minderen. Zeker na de Marcel Sabitzer-gate.

Deze talentvolle aanvaller van Rapid Wien stond in de belangstelling van Salzburg. Rapid wilde hem natuurlijk niet aan de concurrent verkopen en Sabitzer had een clausule in zijn contract dat hij voor 2 miljoen euro naar een buitenlandse club kon. Dus wat deed Leipzig? Ze kochten Sabitzer voor 2 miljoen van Rapid Wien en verhuurden hem daarna een Salzburg. Vies.

Lees ook: Dit is waarom Red Bull nóóit een Nederlandse voetbalclub gaat kopen

Loting

Alle trucjes en spelletjes van Red Bull hebben inmiddels geleid tot een ongekend succes. Leipzig en Salzburg fietsen overal tussen de regels door. Ze maken slim gebruik van alle mazen in de wetten. De UEFA bepaalde na een vergadering van 3 uur met beide clubs dat Leipzig en Salzburg onafhankelijk genoeg zijn van elkaar. Daardoor bestaat er een kans, als FC Salzburg de voorrondes overleeft, dat de blikjesclubs elkaar loten op 24 augustus in Monaco.

Doe mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!